Muffiny z borówkami są idealne do popołudniowej herbaty. Chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne… 🙂 Niebo w gębie! Jestem pewna, że zagoszczą na stałe w Waszym jadłospisie. Podczas przygotowywania tych babeczek bazowałam na moim sprawdzonym przepisie, którego używam od lat. Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Smacznego!
Takie muffiny będą doskonałe na wycieczkę oraz do pracy i szkoły 🙂
Zobacz też:
Muffinki z brzoskwiniami z puszki
Muffinki czekoladowe
Cytrynowe babeczki z malinami
Przepis na muffiny z borówkami
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść borówek
Przepis
Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.
Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju.
Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
Pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu i zrobią się rumiane.
2 komentarze
Oliwia Jasińska
02/10/2021 at 10:31Piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że u mnie muffiny też wyjdą takie ładne 🙂
sara
19/03/2021 at 16:24Od dawna szukałam tego przepisu i dziś się udało – dzięki wielkie!.