Ciasteczka/ Desery/ Muffinki/ Owoce/ Wypieki

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami są idealne do popołudniowej herbaty. Chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne… 🙂 Niebo w gębie! Jestem pewna, że zagoszczą na stałe w Waszym jadłospisie. Podczas przygotowywania tych babeczek bazowałam na moim sprawdzonym przepisie, którego używam od lat. Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Smacznego!

Takie muffiny będą doskonałe na wycieczkę oraz do pracy i szkoły 🙂

Zobacz też:

Muffinki z brzoskwiniami z puszki

Muffinki czekoladowe

Cytrynowe babeczki z malinami

Przepis na muffiny z borówkami

Drukuj przepis
Porcji: 6 lub 12 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść borówek

Przepis

1

Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.

2

Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól.

3

Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta i trudna do przemieszania, dodajcie odrobinę oleju.

4

Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.

5

Pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu i zrobią się rumiane.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    sara
    19/03/2021 at 16:24

    Od dawna szukałam tego przepisu i dziś się udało – dzięki wielkie!.

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top