Dania bez mięsa/ grill/ Na szybko/ Przekąski/ Przystawki/ Sałatki

Grillowany ser halloumi

Grillowany ser halloumi jest według mnie najlepszym grillowanym serem. Wyprzedza także ser camemebert oraz oscypka. Idealnie nadaje się do sałatek. Chrupiący, słony, doskonały dla wszystkich miłośników serów, szczególnie pleśniowych. Na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Jeśli posmakujecie go raz, będziecie kupować go dużo częściej. Ser halloumi to właściwie produkt regionalny, pochodzący z Cypru. Tam produkuje się go wyłącznie z mleka owczego. U nas ser ten jest produkowany przede wszystkim z mieszanek mleka – owczego, koziego, krowiego. Halloumi możecie także jeść na surowo, jednak w takiej formie nie jest już tak smaczny. Grillowanie wydobywa z niego cały smak.

Zobacz też:

Sałatka z awokado i serem feta

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta

Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków

Kurczak w sosie serowym

Przepis na grillowany ser halloumi

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • opakowanie sera halloumi
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżka oliwy z oliwek

Przepis

1

Ser halloumi kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.

2

Każdy z plasterków smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy papryką - z obu stron.

3

Wkładamy na rozgrzaną patelnię lub gilla. Grillujemy chwilę do zrumienienia, z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Ania
    13/02/2021 at 15:44

    Uwielbiam 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top