Grillowany ser halloumi jest według mnie najlepszym grillowanym serem. Wyprzedza także ser camemebert oraz oscypka. Idealnie nadaje się do sałatek. Chrupiący, słony, doskonały dla wszystkich miłośników serów, szczególnie pleśniowych. Na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Jeśli posmakujecie go raz, będziecie kupować go dużo częściej. Ser halloumi to właściwie produkt regionalny, pochodzący z Cypru. Tam produkuje się go wyłącznie z mleka owczego. U nas ser ten jest produkowany przede wszystkim z mieszanek mleka – owczego, koziego, krowiego. Halloumi możecie także jeść na surowo, jednak w takiej formie nie jest już tak smaczny. Grillowanie wydobywa z niego cały smak.
Zobacz też:
Sałatka z awokado i serem feta
Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków
Kurczak w sosie serowym
Przepis na grillowany ser halloumi
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie sera halloumi
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka oliwy z oliwek
Przepis
Ser halloumi kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.
Każdy z plasterków smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy papryką - z obu stron.
Wkładamy na rozgrzaną patelnię lub gilla. Grillujemy chwilę do zrumienienia, z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe.

3 komentarze
Dominika
09/10/2021 at 00:58Jak tylko robimy grilla lub jedziemy do kogoś, muszę go mieć 🙂
improkitchen
18/04/2021 at 23:48Uwielbiam jako dodatek do sałatek:)
Ania
13/02/2021 at 15:44Uwielbiam 🙂