Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników 🙂 Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar oraz czosnku i ozdobiłam kaparami. Do przygotowania makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego znajdziecie na końcu wpisu.
To danie udowadnia, że z warzyw można wyczarować cuda! 🙂 Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów!
Zobacz też:
Makaron z łososiem i cukinią
Placuszki z cukinii
Przepis na makaron z cukinii z boczkiem i kaparami
Drukuj przepisSkładniki
- średnia cukinia
- 100 g boczku parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietanki 30 %
- 80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego sera) + ser do posypania makaronu
- kilkanaście kaparów
- pieprz i sól
Przepis
Cukinię myjemy i robimy z niej makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, aby zmiękła. Po wyłożeniu na durszlak przelewamy zimną wodą.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje.
Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem.
Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą.
4 komentarze
Bg
12/09/2017 at 13:14A gdzie kupie to urządzenie?
Kasia Nowakowska
12/09/2017 at 13:38Ja mam stąd: http://bazylia.pl/tarka-spiralna-do-warzyw-3w1-spiro-joseph-joseph.html 🙂
Magdalena
11/09/2017 at 20:33super pomysł na lekkie danie:)
Kasia Nowakowska
11/09/2017 at 21:11Dziękuję 🙂