Desery/ Muffinki/ Owoce/ Wypieki

Cytrynowe babeczki z malinami

Cytrynowe babeczki z malinami
5/5 - (5 )

Cytrynowe babeczki z malinami to pyszny i szybki deser do popołudniowej, weekendowej kawki. Te babeczki zawsze wychodzą i są niesamowicie wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Ten przepis na ciasto dopracowałam kilka lat temu i sprawdza się on w każdym przypadku. Zajrzyjcie także do przepisów na czekoladowe muffinki czy też muffinki z czekoladą i skórką pomarańczy.

Cytrynowe babeczki z malinami zachwycą każdego, a dzieci (dorośli też!) będą prosić o więcej. Słodki smak ciasta idealnie komponuje się z lekką kwasowością malin oraz aromatem cytryny – w cieście jest skórka cytrynowa. Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych czerwonych owoców, jak na przykład truskawki, porzeczki czy wiśnie.

Zobacz też:

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Proste ciasto bananowe

Przepis na cytrynowe babeczki z malinami

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • mały jogurt naturalny - 200g
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 garście malin
  • połowa cytryny
  • cukier puder do posypania

Przepis

1

Jogurt, olej, jajko i cukier łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sodę oraz sól.

2

Stopniowo do masy dodajemy mąkę, cały czas mieszając masę, aby nie było grudek.

3

Ścieramy skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

4

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdą z nich wkładamy po 1-2 maliny.

5

Następnie w każdą papilotkę nakładamy ciasto, a na wierzchu wkładamy po jednej malinie.

6

Blaszkę z babeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) i pieczemy do zrumienienia. Około 20-30 minut.

7

Po wyjęciu babeczek z piekarnika odstawiamy je do ostygnięcia. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 
  

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Lucyna
    27/04/2020 at 20:38

    Czy mogę do tych babeczki użyć malin mrożonych? Wiem, że lepsze świeże, ale może…???

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/04/2020 at 19:04

      Obawiam się, że ciasto może nie wyrosnąć. Może masz jakieś inne owoce? jabłka, ananasa czy brzoskwinie z puszki?

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top