Cytrynowe babeczki z malinami to pyszny i szybki deser do popołudniowej, weekendowej kawki. Te babeczki zawsze wychodzą i są niesamowicie wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Ten przepis na ciasto dopracowałam kilka lat temu i sprawdza się on w każdym przypadku. Zajrzyjcie także do przepisów na czekoladowe muffinki czy też muffinki z czekoladą i skórką pomarańczy.
Cytrynowe babeczki z malinami zachwycą każdego, a dzieci (dorośli też!) będą prosić o więcej. Słodki smak ciasta idealnie komponuje się z lekką kwasowością malin oraz aromatem cytryny – w cieście jest skórka cytrynowa. Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych czerwonych owoców, jak na przykład truskawki, porzeczki czy wiśnie.
Zobacz też:
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Proste ciasto bananowe
Przepis na cytrynowe babeczki z malinami
Drukuj przepisSkładniki
- mały jogurt naturalny - 200g
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- jajko
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki
- 2 garście malin
- połowa cytryny
- cukier puder do posypania
Przepis
Jogurt, olej, jajko i cukier łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sodę oraz sól.
Stopniowo do masy dodajemy mąkę, cały czas mieszając masę, aby nie było grudek.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdą z nich wkładamy po 1-2 maliny.
Następnie w każdą papilotkę nakładamy ciasto, a na wierzchu wkładamy po jednej malinie.
Blaszkę z babeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) i pieczemy do zrumienienia. Około 20-30 minut.
Po wyjęciu babeczek z piekarnika odstawiamy je do ostygnięcia. Podajemy posypane cukrem pudrem.
2 komentarze
Lucyna
27/04/2020 at 20:38Czy mogę do tych babeczki użyć malin mrożonych? Wiem, że lepsze świeże, ale może…???
Kasia Nowakowska
28/04/2020 at 19:04Obawiam się, że ciasto może nie wyrosnąć. Może masz jakieś inne owoce? jabłka, ananasa czy brzoskwinie z puszki?