Wypieki

Świąteczne ciasto marchewkowe

Każdy wypiek, który lubimy zawsze można przygotować w wersji świątecznej, tak jak zrobiłam to ja 🙂 Zapraszam.


Składniki na formę o wymiarach 28×21:

  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • około 350 ml oleju
  • 300 g startej marchewki
  • masło do wysmarowania formy

Krok 1

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

Krok 2

Jajka rozcieramy w drugiej misce i łączymy z olejem oraz marchewką – jej zawartość łączymy z suchymi składnikami. Delikatnie mieszamy ciasto, do momentu powstania jednolitej konsystencji. Ciasto musi być delikatnie lejące, kiedy jest za sztywne dodajemy odrobinę oleju.

Krok 4

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę.

Krok 5

Kiedy ciasto ostygnie, wykrajamy z niego duży trójkąt, a z pozostałych części małe trójkąciki. Dekorujemy wszystkie elementy lukrem i ozdabiamy 🙂

 

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top