Każdy wypiek, który lubimy zawsze można przygotować w wersji świątecznej, tak jak zrobiłam to ja 🙂 Zapraszam.
Składniki na formę o wymiarach 28×21:
- 300 g mąki
- 300 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- około 350 ml oleju
- 300 g startej marchewki
- masło do wysmarowania formy
Krok 1
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
Krok 2
Jajka rozcieramy w drugiej misce i łączymy z olejem oraz marchewką – jej zawartość łączymy z suchymi składnikami. Delikatnie mieszamy ciasto, do momentu powstania jednolitej konsystencji. Ciasto musi być delikatnie lejące, kiedy jest za sztywne dodajemy odrobinę oleju.
Krok 4
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę.
Krok 5
Kiedy ciasto ostygnie, wykrajamy z niego duży trójkąt, a z pozostałych części małe trójkąciki. Dekorujemy wszystkie elementy lukrem i ozdabiamy 🙂
0 komentarzy