Ciasto francuskie/ Przekąski/ Przystawki/ Tarty/ Wypieki

Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą

Mini tarty z ciasta francuskiego są doskonałą przekąską na każdą porę dnia i nocy. Kto kocha pomidorki i ser feta będzie w niebie po zrobieniu tego przepisu 🙂 Dodatkowo, mini tarty urozmaiciłam czarnuszką, jestem ciekawa czy Wy ją lubicie, czy w ogóle już jej próbowaliście? Ja poznałam ją dopiero około 2 lat temu, kupując na próbę bułki z czarnuszką – zakochałam się 🙂 Wracając do tart, na ich przygotowanie potrzebujecie około godziny. Jak dla mnie, najlepsze na zimno!


Spróbujcie także przepisu na doskonałą Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami


Przepis na mini tarty z pomidorkami i serem feta

Drukuj przepis
Porcji: 9 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • czarnuszka do posypania
  • mała śmietana 18%
  • 2 jajka
  • kartonik sera feta
  • pieprz do smaku

Przepis

1

Mini foremki wykładamy ciastem francuskim.

2

Śmietanę i jajka mieszamy oraz dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy całość pieprzem.

3

W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na połowy.

4

Na ciasto francuskie wylewamy farsz (śmietana, jajka, feta) i kładziemy na niego pomidorki.

5

Zapiekamy w 200 stopniach około 35-40 minut w termoobiegu do zrumienienia.

6

Jemy na zimno - najlepsze!

Porady

Mini tarty są dość słone. Jeżeli nie przepadacie za słonym smakiem fety, dodajcie więcej śmietany, bądź mniej sera 🙂

 

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    TwojeDIY Kasia
    08/11/2016 at 13:56

    Wygląda tak pięknie, że musi być doskonałe. 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top