Mini tarty z ciasta francuskiego są doskonałą przekąską na każdą porę dnia i nocy. Kto kocha pomidorki i ser feta będzie w niebie po zrobieniu tego przepisu 🙂 Dodatkowo, mini tarty urozmaiciłam czarnuszką, jestem ciekawa czy Wy ją lubicie, czy w ogóle już jej próbowaliście? Ja poznałam ją dopiero około 2 lat temu, kupując na próbę bułki z czarnuszką – zakochałam się 🙂 Wracając do tart, na ich przygotowanie potrzebujecie około godziny. Jak dla mnie, najlepsze na zimno!
Spróbujcie także przepisu na doskonałą Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami
Przepis na mini tarty z pomidorkami i serem feta
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych
- czarnuszka do posypania
- mała śmietana 18%
- 2 jajka
- kartonik sera feta
- pieprz do smaku
Przepis
Mini foremki wykładamy ciastem francuskim.
Śmietanę i jajka mieszamy oraz dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy całość pieprzem.
W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na połowy.
Na ciasto francuskie wylewamy farsz (śmietana, jajka, feta) i kładziemy na niego pomidorki.
Zapiekamy w 200 stopniach około 35-40 minut w termoobiegu do zrumienienia.
Jemy na zimno - najlepsze!
Porady
Mini tarty są dość słone. Jeżeli nie przepadacie za słonym smakiem fety, dodajcie więcej śmietany, bądź mniej sera 🙂
2 komentarze
TwojeDIY Kasia
08/11/2016 at 13:56Wygląda tak pięknie, że musi być doskonałe. 🙂
Kasia Nowakowska
09/11/2016 at 10:32Dziękuję! 🙂