Pieczona brukselka z dodatkiem czosnku oraz sosu sojowego smakuje obłędnie. Przyznam się Wam, że to jest jedno z moich wyczekiwanych i ulubionych warzyw. Wiem, to może dziwić, bo zapewne wielu z Was nie cierpi tego smaku, albo boi się spróbować ze względu na mało przyjemny zapach. Jednak… zachęcam do przełamania się i skosztowania tego jakże zdrowego warzywa. Najczęściej brukselkę jem samą, jako przekąskę, ale też serwuję ją z sadzonym jajkiem lub traktuję, jako dodatek do obiadu. Brukselka po upieczeniu ma słodkawy, orzechowy posmak. Pycha!
Spróbujcie także innych przepisów z brukselką:
Ziemniaki z boczkiem i brukselką
Przepis na pieczoną brukselkę
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g brukselki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
Przepis
Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści i odkrajamy jej końcówki, aby były białe. Każdą główkę kroimy na pół.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy do brukselki.
Brukselkę polewamy olejem i sosem sojowym oraz oprószamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni - termoobieg.
Pieczemy 15 minut do zrumienienia. Gdyby brukselka była jeszcze zbyt twarda, zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i potrzymajcie jeszcze 5-10 minut w piekarniku, to zależy od wielkości brukselek.



0 komentarzy