Dania bez mięsa/ Na szybko/ Przekąski

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka z dodatkiem czosnku oraz sosu sojowego smakuje obłędnie. Przyznam się Wam, że to jest jedno z moich wyczekiwanych i ulubionych warzyw. Wiem, to może dziwić, bo zapewne wielu z Was nie cierpi tego smaku, albo boi się spróbować ze względu na mało przyjemny zapach. Jednak… zachęcam do przełamania się i skosztowania tego jakże zdrowego warzywa. Najczęściej brukselkę jem samą, jako przekąskę, ale też serwuję ją z sadzonym jajkiem lub traktuję, jako dodatek do obiadu. Brukselka po upieczeniu ma słodkawy, orzechowy posmak. Pycha!

Spróbujcie także innych przepisów z brukselką:

Brukselka z boczkiem

Ziemniaki z boczkiem i brukselką

Przepis na pieczoną brukselkę

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g brukselki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz

Przepis

1

Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści i odkrajamy jej końcówki, aby były białe. Każdą główkę kroimy na pół.

2

Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy do brukselki.

3

Brukselkę polewamy olejem i sosem sojowym oraz oprószamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.

4

Wykładamy warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni - termoobieg.

5

Pieczemy 15 minut do zrumienienia. Gdyby brukselka była jeszcze zbyt twarda, zmniejszcie temperaturę do 180 stopni i potrzymajcie jeszcze 5-10 minut w piekarniku, to zależy od wielkości brukselek.

Pieczona brukselka
Pieczona brukselka
Pieczona brukselka
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top