Jak dobrze mieć w zamrażalniku mrożone grzyby, własnoręcznie uzbierane grzyby! 🙂 W takie zimowe dni jak dzisiejszy można wracać do wspomnień z leśnych wypadów. Zapraszam Was na grzybowe risotto 🙂
Potrzebujemy na 3-4 porcje:
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 garście mrożonych grzybów
- mała biała cebula
- kilkucentymetrowy kawałek pora
- ząbek czosnku
- 250 g ryżu do risotto
- woda z moczenia grzybów (0,5 l)
- około 0,5 l bulionu (ja użyłam drobiowego)
- około dwie garście startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Krok 1
Grzyby rozmrażamy, płuczemy i zalewamy 0,5 l ciepłej wody. Odstawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy grzyby i kroimy na spore kawałki. Wody nie wylewamy.
Krok 2
Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na patelnię posiekaną szalotkę oraz grzyby. Smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Następnie dodajemy posiekany por oraz czosnek. Całość mieszamy i dodajemy ryż. Smażymy do zeszklenia ryżu.
Krok 3
Kiedy ryż będzie szklisty, wlewamy na patelnię łyżkę ciepłego bulionu. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, aż bulion się wchłonie w ryż. Kiedy to się stanie, dodajemy na patelnie łyżkę podgrzanej wody z moczenia grzybów. Mieszamy i znowu czekamy, aż płyn wchłonie się w ryż. Postępujemy tak samo cały czas, do momentu zmięknięcia ryżu. Wlewamy naprzemiennie, raz bulion, raz wodę z grzybów. Nie możemy pozwolić, aby płyny całkowicie wchłonęły się w ryż, gdyż konsystencja będzie zbyt sucha.
Krok 4
Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy do całości masło oraz parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby danie nabrało odpowiedniej konsystencji. Nakładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.
0 komentarzy