Dania z drobiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Ryż

Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską

ryż z kurczakiem i mieszanką chińską

Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską to doskonały sposób na dwudniowy obiad do pracy. Po pierwsze, robi się go ekspresowo, po drugie, smakuje doskonale po podgrzaniu. Do przygotowania mojego dania użyłam piersi z kurczaka oraz mieszanki chińskiej, mrożonej. Dodałam do tego kurkumę oraz imbir, aby nadać daniu lekko orientalnego smaku. Użyłam także odrobiny sosu sojowego i rybnego, jednak bez nich smaki także komponowały się świetnie – sosy je dodatkowo wzmocniły. Do dania możecie użyć także świeżych warzyw.

Jeżeli lubicie dania z ryżem, wypróbujcie także poniższych przepisów:

Wieprzowina po chińsku z ryżem

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem

Jednogarnkowa ryba z ryżem

Ryż z kurczakiem i jarmużem

Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu - ja użyłam brązowego
  • mieszanka warzyw chińskich
  • pół łyżki imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy przyprawy: imbir, kurkumę, słodką paprykę oraz olej i posiekany czosnek.

2

Mieszamy dokładnie, aby kurczak był obtoczony w składnikach - by się lepiej zamarynował można go odstawić na około 30 minut.

3

Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka na złoty kolor na dużym ogniu - około 10 minut, aby był zrumieniony. Przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy do rozmrożenia mieszankę warzyw.

4

Kurczaka oraz warzywa mieszamy i łączymy je z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli posiadamy, także sosem sojowym oraz rybnym. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    20/02/2021 at 14:10

    Najlepszy! Często do niego wracam 🙂 Robiłam z białym i brązowym ryżem, zdecydowanie o wiele lepiej smakuje z brązowym! 😀

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/02/2021 at 21:25

      Dziękuję za opinię 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top