Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską to doskonały sposób na dwudniowy obiad do pracy. Po pierwsze, robi się go ekspresowo, po drugie, smakuje doskonale po podgrzaniu. Do przygotowania mojego dania użyłam piersi z kurczaka oraz mieszanki chińskiej, mrożonej. Dodałam do tego kurkumę oraz imbir, aby nadać daniu lekko orientalnego smaku. Użyłam także odrobiny sosu sojowego i rybnego, jednak bez nich smaki także komponowały się świetnie – sosy je dodatkowo wzmocniły. Do dania możecie użyć także świeżych warzyw.
Jeżeli lubicie dania z ryżem, wypróbujcie także poniższych przepisów:
Wieprzowina po chińsku z ryżem
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem
Jednogarnkowa ryba z ryżem
Ryż z kurczakiem i jarmużem
Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską
Drukuj przepisSkładniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 g ryżu - ja użyłam brązowego
- mieszanka warzyw chińskich
- pół łyżki imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy przyprawy: imbir, kurkumę, słodką paprykę oraz olej i posiekany czosnek.
Mieszamy dokładnie, aby kurczak był obtoczony w składnikach - by się lepiej zamarynował można go odstawić na około 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka na złoty kolor na dużym ogniu - około 10 minut, aby był zrumieniony. Przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy do rozmrożenia mieszankę warzyw.
Kurczaka oraz warzywa mieszamy i łączymy je z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli posiadamy, także sosem sojowym oraz rybnym. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.


2 komentarze
Asia
20/02/2021 at 14:10Najlepszy! Często do niego wracam 🙂 Robiłam z białym i brązowym ryżem, zdecydowanie o wiele lepiej smakuje z brązowym! 😀
Kasia Nowakowska
21/02/2021 at 21:25Dziękuję za opinię 🙂