Mięsa/ Obiady

Ryż z kurczakiem i jarmużem

Jak już wiecie, na samym początku nie byłam przekonana do jarmużu, jednak tylko tego świeżego, na zimno. W wersji ciepłej uwalnia swój smak! 🙂 Wystarczy trzy składniki i obiad mamy z głowy. Zajrzycie także do wpisu: Sałatka z jamużu z fetą, granatem i orzechami nerkowca.

Składniki (2 porcje)

– pierś z kurczaka

– torebka/pół szklanki ryżu

– garść jarmużu

– 3 zabki czosnku

– 3 łyżki sosu sojowego

– sól i pieprz do smaku

– olej do smażenia

Liście jarmużu rozdrabiamy i pozbywamy się grubszych włókien. Czosnek siekamy w plasterki i podsmażamy go na oleju, kiedy się zeszkli dodajemy jarmuż. Następnie kroimy w kostkę pierś kurczaka, solimy ją, pieprzymy i smązymy na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie gotujemy ryż.

Do patelni z jarmużem dodajemy kurczaka, doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Łączymy z ryżem. Smacznego!

11024828_875430089185890_8940071988740800789_o

  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Kasia
    17/01/2017 at 00:13

    Super pomysł na obiad! Ja jeszcze doprawiłam mięso przyprawą garam masala co wyostrzyło smak i mogę powiedzieć, że to było niebo w gębie!:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/01/2017 at 10:52

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Ja przez to danie przekonałam się właśnie do jarmużu 🙂 Pozdrawiam!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top