Jak już wiecie, na samym początku nie byłam przekonana do jarmużu, jednak tylko tego świeżego, na zimno. W wersji ciepłej uwalnia swój smak! 🙂 Wystarczy trzy składniki i obiad mamy z głowy. Zajrzycie także do wpisu: Sałatka z jamużu z fetą, granatem i orzechami nerkowca.
Składniki (2 porcje)
– pierś z kurczaka
– torebka/pół szklanki ryżu
– garść jarmużu
– 3 zabki czosnku
– 3 łyżki sosu sojowego
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Liście jarmużu rozdrabiamy i pozbywamy się grubszych włókien. Czosnek siekamy w plasterki i podsmażamy go na oleju, kiedy się zeszkli dodajemy jarmuż. Następnie kroimy w kostkę pierś kurczaka, solimy ją, pieprzymy i smązymy na mocno rozgrzanym oleju. W międzyczasie gotujemy ryż.
Do patelni z jarmużem dodajemy kurczaka, doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Łączymy z ryżem. Smacznego!
3 komentarze
Kasia
17/01/2017 at 00:13Super pomysł na obiad! Ja jeszcze doprawiłam mięso przyprawą garam masala co wyostrzyło smak i mogę powiedzieć, że to było niebo w gębie!:)
Kasia Nowakowska
17/01/2017 at 10:52Cieszę się, że smakowało 🙂 Ja przez to danie przekonałam się właśnie do jarmużu 🙂 Pozdrawiam!