Owoce/ Sałatki

Sałatka z jarmużu z kozim serem, granatem i orzechami nerkowca

Uległam trendowi dań z jarmużu. Długo nie zastanawiałam się jak go przyrządzić – podać surowy, jak sałatę (nie raz natykałam się na takie przepisy). Jednak dla mnie był to średnio smaczny start, ponieważ świezy jarmuż wydał mi się zbyt twardy i mało aromatyczny. Kiedy napisałam o tym na Facebooku oczywiście z pomocą przyszli fani i wysypali z rękawa przepisy z jego użyciem.

Tak więc wczoraj robiłam ryż z kurczakiem i jarmużem (na ciepło wydobywa swój aromat) – jestem zachwycona! Jarmuż przygotowany na maśle z odrobiną czosnku i soli jest chrupki, słodkawy i smaczny – chwilami przypomina mi brukselkę. Przepis na powyższe danie już jutro. Dla fascynatów świeżego jarmużu juz dziś mam coś na ząb. Ciekawe, gdyby w tej kombinacji zamienić go na ten podsmażony… 🙂 Będę kombinować!

_DSC1191a
_DSC1171a
Składniki (ilość według upodobań)

– jarmuż

– ser kozi

– granat

– orzechy nerkowca

sos miodowo-musztardowy

Przygotowujemy sos i odstawiamy go „do przegryzienia”. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych włókien ze środka. Ser kroimy w kostkę, a granata obieramy – dodajemy do sałatki. Orzechy nerkowca rozdrabniamy w moździerzu. Polewamy sosem. Smacznego!

_DSC1185a _DSC1207a

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top