Sałatka z grillowanymi warzywami i serkiem halloumi to kolorowe i zdrowie danie, które przygotujemy na grillu czy nawet patelni grillowej. Możecie również składnik zrobić w piekarniku lub mikrofali na funkcji grill, wszystkie chwyty dozwolone 🙂 Do przygotowania sałatki użyłam sezonowych warzyw, które po zgrillowaniu mają wspaniały smak. Szczególnie lubię smak grillowanej, nieco przypalonej papryki, ma ona wtedy taki słodkawy smak – według mnie smakuje znacznie lepiej w tym wydaniu, niżeli świeża. Sałatkę z grillowanymi warzywami podałam z rukolą, ale możecie dodać do niej dowolne zielone dodatki, jak sałata rzymska, roszponka czy mix sałat. To co akurat macie pod ręką 🙂 Taką sałatkę możecie przygotować wcześniej, przed pojawieniem się gości, na zimno też smakuje obłędnie.
Zobacz też:
Niecodzienne pomysły na grilla – event blogerów
Węglowy, gazowy czy elektryczny – który grill wybrać
Grillowany ser halloumi
Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze
Sałatka z grillowanymi warzywami i serkiem halloumi
Drukuj przepisSkładniki
- papryka czerwona
- papryka żółta
- mała cukinia
- czerwona cebula
- opakowanie serka halloumi
- sok z limonki
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 garście rukoli
Przepis
Paprykę kroimy w grubszą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa grillujemy z obu stron na rumiano.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę do warzyw. Sok z limonki, sos sojowy oraz cukier podgrzewamy około 5 -10 minut do połączenia się składników, polewamy sosem warzywa i mieszamy.
Warzywa łączymy ze świeżą rukolą. Następnie serek halloumi kroimy w plastry grubości około 2 cm, grillujemy z obu stron. Dodajemy do sałatki.
2 komentarze
Lilka
04/10/2021 at 08:17Uwielbiam takie przepisy, bo otwierają nas na nowe smaki. Kocham też sałatki, więc ta wylądowała na moim stole jako oddzielne danie główne. Przepis naprawdę dobry, świetne połączenie smaków, nieoczywiste, ale smaczne. Na pewno będę powtarzać, idealna będzie też na sezon grillowy w przyszłym roku! Już nie mogę się doczekać <3
Matylda951
09/09/2021 at 12:02Uwielbiam grillowane warzywa, natomiast nie próbowałam ich jeszcze w takiej postaci. Na pewno przygotuję coś podobnego. Dobrze, że posiadam mały grill gazowy, dzięki czemu w każdej chwili, niezależnie od pogody, mogę w swoim domu przygotować potrawy z grilla. 🙂