Surówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem jest smacznym i świeżym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs. Sprawdzi się ona także jako świetny dodatek do grillowanych mięs oraz ryb. Z całą pewnością może zastąpić klasyczną mizerię, być ciekawą odmianą na niedzielnym stole. Surówka z ogórka smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, kiedy ogórek jest chrupiący i jędrny. Jeśli lubicie pikatne smaki, dodajcie do warzyw więcej papryki chili. Smacznego!
Sprawdźcie także inne przepisy na surówki i sałatki:
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem
Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki
Surówka z marchewką i jabłkiem
Buraczki z octem balsamicznym i miodem
Przepis na surówkę ze świeżego ogórka z dymką i sezamem
Drukuj przepisSkładniki
- długi ogórek
- cebula dymka
- 3 cm świeżej papryki chili
- łyżka ziaren sezamu
- sól i pieprz do smaku
- ZALEWA:
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu
- łyżka brązowego cukru
- sok z połowy limonki
- szczypta suszonego chili
Przepis
Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy na wstążki - zrobicie to za pomocą obieraczki. Dymkę siekamy, chili kroimy drobno. Warzywa mieszamy.
Składniki zalewy łączymy ze sobą. Polewamy nią warzywa i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia się.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem.
0 komentarzy