Przystawki/ Sałatki/ Surówki

Surówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem

Surówka z ogórka z dymką i sezamem

Surówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem jest smacznym i świeżym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs. Sprawdzi się ona także jako świetny dodatek do grillowanych mięs oraz ryb. Z całą pewnością może zastąpić klasyczną mizerię, być ciekawą odmianą na niedzielnym stole. Surówka z ogórka smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, kiedy ogórek jest chrupiący i jędrny. Jeśli lubicie pikatne smaki, dodajcie do warzyw więcej papryki chili. Smacznego!

Sprawdźcie także inne przepisy na surówki i sałatki:

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem

Sałatka z papryką i cukinią

Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki

Surówka z marchewką i jabłkiem

Buraczki z octem balsamicznym i miodem

Przepis na surówkę ze świeżego ogórka z dymką i sezamem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • długi ogórek
  • cebula dymka
  • 3 cm świeżej papryki chili
  • łyżka ziaren sezamu
  • sól i pieprz do smaku
  • ZALEWA:
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka octu
  • łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy limonki
  • szczypta suszonego chili

Przepis

1

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy na wstążki - zrobicie to za pomocą obieraczki. Dymkę siekamy, chili kroimy drobno. Warzywa mieszamy.

2

Składniki zalewy łączymy ze sobą. Polewamy nią warzywa i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia się.

3

Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem.

Surówka z ogórka z dymką i sezamem
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top