Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego – w sam raz na przyjęcie czy grilla. Oblana miodowo-musztardowym sosem to smaczne połączenie. Nie jesteś przekonany do buraczków? Jest szansa, że jednak zmienisz zdanie 😉 To sałatkowe połączenie skradło serca wszystkich gości na jednym, rodzinnym przyjęciu. Doskonale dobrane składniki tworzą przepyszne połączenie smaków. Słodkie buraczki, ostry ser pleśniowy oraz słodki sos miodowo-musztardowy. Do sałatki oprócz rukoli możecie użyć także szpinaku lub roszponki. Całość sałatki możecie posypać także czymś chrupkim, jak na przykład posiekane migdały, płatki migdałów czy orzechy włoskie. Mam nadzieję, że po przygotowaniu raz tego przepisu, będziecie po niego wracać częściej. To prawdziwe niebo w gębie!
Zobacz też:
Sałatka owocowa – hit imprezy!
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Sałatka makaronowa z serem feta i granatem
Przepis na sałatkę z buraków, rukoli i sera pleśniowego
Drukuj przepisSkładniki
- buraki
- rukola
- ser pleśniowy
- sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka octu balsamicznego
Przepis
Buraki gotujemy do miękkości i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu.
Posypujemy rukolą oraz serem pleśniowym.
Składniki sosu łączymy i polewamy sałatkę.
0 komentarzy