Makaron zarówno na ciepło jak i na zimno jest doskonały. Wiem o tym dobrze, bo od dawna przyrządzam go na różne sposoby 🙂 Dziś wersja wiosenna, idealna na piknik, a wystarczy dosłownie 20 minut i wszystko jest gotowe. Wiosna w pełni, a lato tuż tuż, więc zainspirowałam się panującą aurą i wszechobecnymi świeżymi warzywami na straganach. Dlatego w mojej sałatce nie mogło zabraknąć szparagów, na które właśnie trwa sezon. Takim daniem z pewnością zaskoczycie wszystkich znajomych na pikniku 🙂
Składniki (2 osoby)
– 200g makaronu penne
– 5 zielonych szparagów
– 10 pomidorków koktajlowych
– 2 plastry szynki parmeńskiej
– starty, żółty ser do posypania
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła
– łyżeczka cukru
– sól i pieprz
Od szparagów odcinamy spróchniałe końce i kroimy je na centymetrowe kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło po czym podsmażamy na nim powyższe składniki i dodajemy cukier – smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy je do ugotowanego makaronu i mieszamy. Do sałatki dodajemy kawałki szynki parmeńskiej, posypujemy startym, żółtym serem, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
Smacznego! 🙂
Wraz z akcją Zboże Smakuje i Inspiruje będziemy Was jeszcze nie raz zachęcać do wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na www.facebook.com/ZbozeSmakuje!
9 komentarzy
Piotr
08/06/2014 at 11:56Ja dodałem jeszcze troszkę pieczarek i wyszło bosko 🙂
Johny
30/05/2014 at 16:59Zrobiłem wyszła przepyszna. Wszyscy goście bardzo zachwalali. Bardzo dobry przepis polecam.
Copywriting
30/05/2014 at 12:39Wygląda bajecznie i pewnie tak smakuje.
kulinarnyJa. pl
29/05/2014 at 11:22Uwielbiam pasty. A do tego świeże szparag? poezja na talerzu. Najsmaczniejsze są proste dania ze świeżych składników.
ROS-SWEET
28/05/2014 at 10:42Ależ to pysznie wygląda 🙂 Szparagi, szkoda, że jest na nie takie krótki sezon, ale warto korzystać póki są, teraz jest najlepszy moment 🙂
Kamciss
16/05/2014 at 19:51Świeżość na talerzu 🙂 Pycha 🙂
Atina
16/05/2014 at 15:52nigdy nie jadłam szparagów, czas to chyba zmienić;)