Zupa krem z pieczonych pomidorów to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna – słodko – kwaśna w smaku. Aromat letnich pomidorów jest genialny, a smak przepyszny. Jeśli posiadacie pomidory z własnej hodowli, koniecznie wykorzystajcie je do przygotowania tej zupy. Najlepiej połączyć ze sobą kilka odmian pomidorów, zarówno malinowych, śliwkowych czy koktajlowych.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą
Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone
Zupa krem z pieczonej dyni
Domowe grzanki ziołowe
Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- 1,5 kg świeżych pomidorów prosto z pola
- połowa główki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek do polania pomidorów
- około 500 ml bulionu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana
- pomidorki koktajlowe i zioła do ozdoby
- kilka gałązek oregano, rozmarynu i tymianku do pieczenia pomidorów
Przepis
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbywamy się zielonych końcówek. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół. Cebulę obieramy i również kroimy na pół.
Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia i polewamy oliwą z oliwek oraz kładziemy między pomidory świeże zioła (jeśli nie macie posypcie ziołami suszonymi). Pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone pomidory i cebulę przekładamy do garnka. Upieczony czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem.
Dodajemy przyprawy i blendujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z kleksem śmietany, ozdobione ziołami i pomidorkami koktajlowymi.
Porady
Mniejsze pomidorki czy pomidorki koktajlowe pieczemy w całości.
0 komentarzy