Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni
5/5 - (1 głos)

Zupa krem z pieczonej dyni jest sycącą propozycją na jesienny obiad. Pieczone warzywa są wiele bardziej aromatyczne od gotowanych i zupa nabiera zupełnie innego wymiaru. Do tej zupy krem oprócz dyni użyłam papryki, marchewki, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Dyniową lubię przyprawiać lekko pikantnie, wtedy danie nabiera charakteru. Najchętniej podaję ją z kleksem śmietany oraz domowymi grzankami, które sami możecie zrobić z domu. Do przygotowania grzanek użyjcie dowolnego pieczywa, z każdego wyjdą świetne 🙂 Przepis znajdziecie tutaj. Zupa z pieczonej dyni to małokaloryczny i pełnowartościowy posiłek na każdy dzień. Smacznego!

Zobacz też:

Zupa krem z pora i batata

Zupa krem z dyni

Zupa krem z selera i pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Krem z cebuli i czerwonej soczewicy

Zupa krem z batatów i papryki

Marchewkowa zupa krem

Przepis na zupę krem z pieczonej dyni

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 600 g obranej i upieczonej dyni
  • 100 g papryki
  • 100 g marchewki
  • czerwona cebula
  • biała cebula
  • 1-1,5 l bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • połowa łyżeczki papryki chili (można pominąć)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do pieczenia warzyw
  • śmietana i grzanki do podania

Przepis

1

Z dyni pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Na blachę wykładamy dynię, paprykę, dokładnie umytą, przekrojoną marchewkę ze skórą i obraną cebulę oraz ząbki czosnku w łupinach.

2

Całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - góra-dół.

3

Po upieczeniu, od dyni oddzielamy skórkę i wkładamy ją do garnka razem z pozostałymi warzywami oraz ząbkami czosnku bez łupiny.

4

Warzywa zalewamy bulionem, taką ilością, aby zakrywał delikatnie warzywa. Lepiej wlać mniej bulionu przed blendowaniem, aby zupa nie była za rzadka.

5

Następnie do składników dodajemy przyprawy i sok z cytryny i blendujemy zupę. Podgrzewamy zupę i sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona, czy nie brakuje soli, papryki i pieprzu.

6

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajcie więcej bulionu. Zupę podajemy z kleksem śmietany oraz grzankami.

Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni
Zupa krem z pieczonej dyni
 
  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top