Zupa krem z pieczonej dyni jest sycącą propozycją na jesienny obiad. Pieczone warzywa są wiele bardziej aromatyczne od gotowanych i zupa nabiera zupełnie innego wymiaru. Do tej zupy krem oprócz dyni użyłam papryki, marchewki, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Dyniową lubię przyprawiać lekko pikantnie, wtedy danie nabiera charakteru. Najchętniej podaję ją z kleksem śmietany oraz domowymi grzankami, które sami możecie zrobić z domu. Do przygotowania grzanek użyjcie dowolnego pieczywa, z każdego wyjdą świetne 🙂 Przepis znajdziecie tutaj. Zupa z pieczonej dyni to małokaloryczny i pełnowartościowy posiłek na każdy dzień. Smacznego!
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Zupa krem z selera i pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Krem z cebuli i czerwonej soczewicy
Przepis na zupę krem z pieczonej dyni
Drukuj przepisSkładniki
- 600 g obranej i upieczonej dyni
- 100 g papryki
- 100 g marchewki
- czerwona cebula
- biała cebula
- 1-1,5 l bulionu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- połowa łyżeczki papryki chili (można pominąć)
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do pieczenia warzyw
- śmietana i grzanki do podania
Przepis
Z dyni pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Na blachę wykładamy dynię, paprykę, dokładnie umytą, przekrojoną marchewkę ze skórą i obraną cebulę oraz ząbki czosnku w łupinach.
Całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - góra-dół.
Po upieczeniu, od dyni oddzielamy skórkę i wkładamy ją do garnka razem z pozostałymi warzywami oraz ząbkami czosnku bez łupiny.
Warzywa zalewamy bulionem, taką ilością, aby zakrywał delikatnie warzywa. Lepiej wlać mniej bulionu przed blendowaniem, aby zupa nie była za rzadka.
Następnie do składników dodajemy przyprawy i sok z cytryny i blendujemy zupę. Podgrzewamy zupę i sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona, czy nie brakuje soli, papryki i pieprzu.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajcie więcej bulionu. Zupę podajemy z kleksem śmietany oraz grzankami.
1 komentarz
Daniela92
01/06/2022 at 11:56jeden z moich ulubionych przepisow. Krem dyniowy jest mega dobra, jeszcze uwielbiam dodawać do tego dużo śmietanki 😀