Domowe grzanki ziołowe są dobrym sposobem na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Po ich przygotowaniu przechowacie je do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie stracą swojego smaku oraz chrupkości. Zrobicie je praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, jednak nie urywam, że z pszennego są najlepsze i najbardziej chrupkie. Niżej przedstawiam Wam przepis na grzanki ziołowe, jednak polecam także przepis na grzanki czosnkowe do zup i sałatek. Grzanki ziołowe wykorzystacie najczęściej do zup krem, jednak polecam je także do wszelkich sałatek, jak na przykład sałatka z kurczakiem i grzankami.
Te zupy możecie podawać z grzankami:
Zupa z pieczonej papryki
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem cebulowa
Przepis na domowe grzanki ziołowe
Drukuj przepisSkładniki
- lekko czerstwe lecz łatwe do krojenia pieczywo
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
Przepis
Pieczywo kroimy w kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pieczywo oraz polewamy je delikatnie oliwą z oliwek. Następnie posypujemy solą do smaku i ziołami prowansalskimi.
Smażymy do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Jeżeli pieczywo nie chce się rumienić, podlewamy jeszcze odrobiną oliwy.
2 komentarze
Ewa
18/07/2021 at 14:56jak długo można przechowywać takie grzanki?
Kasia Nowakowska
28/07/2021 at 10:40zazwyczaj przechowuję je maksymalne kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dostała się wilgoć do środka, i aby nie straciły na chrupkości 🙂