Zupy

Domowe grzanki ziołowe

Domowe grzanki ziołowe są dobrym sposobem na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Po ich przygotowaniu przechowacie je do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie stracą swojego smaku oraz chrupkości. Zrobicie je praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, jednak nie urywam, że z pszennego są najlepsze i najbardziej chrupkie. Niżej przedstawiam Wam przepis na grzanki ziołowe, jednak polecam także przepis na grzanki czosnkowe do zup i sałatek. Grzanki ziołowe wykorzystacie najczęściej do zup krem, jednak polecam je także do wszelkich sałatek, jak na przykład sałatka z kurczakiem i grzankami.

Te zupy możecie podawać z grzankami:

Zupa z pieczonej papryki

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem cebulowa

Przepis na domowe grzanki ziołowe

Drukuj przepis

Składniki

  • lekko czerstwe lecz łatwe do krojenia pieczywo
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól

Przepis

1

Pieczywo kroimy w kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pieczywo oraz polewamy je delikatnie oliwą z oliwek. Następnie posypujemy solą do smaku i ziołami prowansalskimi.

2

Smażymy do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Jeżeli pieczywo nie chce się rumienić, podlewamy jeszcze odrobiną oliwy.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top