Obiady/ Zupy

Zupa z pieczonej papryki

Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje 🙂 Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? 🙂


Zupę podajcie z grzankami: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Przepis na zupę z pieczonej papryki

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 800 g czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • oliwa z oliwek
  • około 0,5-1l bulionu
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • płaska łyżka cukru
  • pieprz i sól do smaku

Przepis

1

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy oliwą z oliwek.

2

Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki czosnku oraz całe szalotki.

3

Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Kiedy papryka zacznie się zrumieniać, wyciągamy ją z piekarnika.

4

Paprykę przekładamy do garnka, a cebulę i czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do papryki.

5

Całość zalewamy bulionem (ilość w zależności od tego czy lubimy gęściejsze czy rzadsze zupy). Zagotowujemy, a następnie blendujemy.

6

Podajemy ze śmietaną i grzankami.

zupa_z_pieczonej_papryki_2

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top