Wrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje 🙂 Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? 🙂
Zupę podajcie z grzankami: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek
Przepis na zupę z pieczonej papryki
Drukuj przepisSkładniki
- 800 g czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- oliwa z oliwek
- około 0,5-1l bulionu
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- płaska łyżka cukru
- pieprz i sól do smaku
Przepis
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy oliwą z oliwek.
Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki czosnku oraz całe szalotki.
Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Kiedy papryka zacznie się zrumieniać, wyciągamy ją z piekarnika.
Paprykę przekładamy do garnka, a cebulę i czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do papryki.
Całość zalewamy bulionem (ilość w zależności od tego czy lubimy gęściejsze czy rzadsze zupy). Zagotowujemy, a następnie blendujemy.
Podajemy ze śmietaną i grzankami.
0 komentarzy