Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą jest ciekawą mieszanką smaków, którą z pewnością polubią fani szukający prostych przepisów z nutką nowoczesności. Seler naciowy dodaję zupie odrobinę goryczki, a pomarańcza słodkości. To wszystko idealnie się komponuje z klasycznymi warzywami jak papryka i marchew. W tej zupie znajdziecie masę witamin! Podana z kleksem śmietany oraz świeżą kolendrą smakuje wyjątkowo. Idealna na każdą okazję. Smacznego!
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone
Przepis na zupę krem z selerem naciowym i pomarańczą
Drukuj przepisSkładniki
- 3 ząbki czosnku
- 1 seler naciowy
- 3 marchewki
- 2 papryki czerwone lub żółte
- 2 średnie ziemniaki
- 1 pomarańcza
- 1-1,5 l bulionu
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- śmietana kwaśna i kolendra do podania
Przepis
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Selera naciowego kroimy w kawałki - około 2 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Składniki smażymy na patelni do zrumienienia, aby wydobyć z nich więcej smaku. Po przesmażeniu przekładamy je do garnka.
Następnie do warzyw dodajemy paprykę pokrojoną w paski, obrane ziemniaki pokrojone w grube plastry i obraną pomarańczę. Całość zalewamy ciepłym bulionem - bulion powinien być na wysokości warzyw. Lepiej wlać mniej bulionu, niż za dużo. Gotujemy pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu.
Do warzyw dodajemy przyprawy i blendujemy zupę. Na koniec próbujemy zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy ze śmietaną i kolendrą. Oczywiście do podania możecie także użyć grzanek, groszku ptysiowego czy ziaren dyni lub słonecznika.
0 komentarzy