Dania z drobiem/ Mięsa/ Obiady

Pieczone skrzydełka kurczaka

Pieczone skrzydełka kurczaka lub pieczone udka kurczaka przyrządzam dość często z tego względu, że ich przygotowanie jest dość szybkie, a także bardzo je lubię, szczególnie chrupiącą skórkę – niebo w gębie! Przyznam się, że przed pieczeniem mięso zazwyczaj doprawiam na oko, jedynie jeżeli planuję zrobić coś właśnie na bloga, to skrupulatnie zapisuję składniki, aby podzielić się z Wami dokładnym przepisem 🙂 Do tych pieczonych skrzydełek możecie przygotować także ulubione sosy lub podać je z ketchupem.

Uważam, że sekret dobrego pieczonego kurczaka tkwi w marynacie, która powinna być różnorodna i zawierać sporą mieszankę przypraw. Zapraszam niżej na przepis 🙂


Zobacz też:

Kurczak w 3 pysznych odsłonach

Wrapy z kurczakiem

Kurczak duszony z warzywami

Przepis na pieczone skrzydełka kurczaka

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 6 łyżek przyprawy Maggi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • folia aluminiowa

Przepis

1

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części.

2

Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą.

3

Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin.

4

Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową.

5

Pieczemy 30 minut w 160 stopniach, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, ale w 200 stopniach, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Kuba Baranowski
    04/01/2018 at 12:21

    Wyglądają genialnie! Jest dopiero lekko po południu a ja już mam ochotę na obiad! Przepis dodaję do zakładek!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/01/2018 at 12:35

      Ciesze sie 🙂 smacznego!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top