Pieczone skrzydełka kurczaka lub pieczone udka kurczaka przyrządzam dość często z tego względu, że ich przygotowanie jest dość szybkie, a także bardzo je lubię, szczególnie chrupiącą skórkę – niebo w gębie! Przyznam się, że przed pieczeniem mięso zazwyczaj doprawiam na oko, jedynie jeżeli planuję zrobić coś właśnie na bloga, to skrupulatnie zapisuję składniki, aby podzielić się z Wami dokładnym przepisem 🙂 Do tych pieczonych skrzydełek możecie przygotować także ulubione sosy lub podać je z ketchupem.
Uważam, że sekret dobrego pieczonego kurczaka tkwi w marynacie, która powinna być różnorodna i zawierać sporą mieszankę przypraw. Zapraszam niżej na przepis 🙂
Zobacz też:
Kurczak w 3 pysznych odsłonach
Wrapy z kurczakiem
Kurczak duszony z warzywami
Przepis na pieczone skrzydełka kurczaka
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 6 łyżek przyprawy Maggi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- folia aluminiowa
Przepis
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części.
Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą.
Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin.
Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 30 minut w 160 stopniach, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, ale w 200 stopniach, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.
2 komentarze
Kuba Baranowski
04/01/2018 at 12:21Wyglądają genialnie! Jest dopiero lekko po południu a ja już mam ochotę na obiad! Przepis dodaję do zakładek!
Kasia Nowakowska
04/01/2018 at 12:35Ciesze sie 🙂 smacznego!