Napoje

Domowy grzaniec czyli grzane piwo

Grzane piwo lubię tylko wtedy, kiedy za oknem właśnie jest taka pogoda jak dziś – zimno i deszczowo lub mroźno i śnieżnie. Po 0,5 litra takiego napoju najczęściej uciekam do łóżka, aby się wygrzać i nagle… usypiam jak dziecko. Mówi się, że grzane piwo jest dobre na przeziębienie, ale sama nie wiem ile w tym prawdy z punktu medycznego, jednak zawsze na drugi dzień rzeczywiście czuje się lepiej. Oczywiście grzane piwo możecie robić z różnego rodzaju mieszanek dostępnych w sklepach, jednak są one zazwyczaj mocno przesłodzone i finalnie spożywamy sam cukier… Polecam zatem zrobić sobie własnego, a skomplikowane to nie jest 🙂 Istnieją także przepisy na grzańce z żółtkami, jednak ja dziś proponuję miksturę bez nich.


Zobacz też:

Herbata zimowa z imbirem

Naturalny antybiotyk – mleko z czosnkiem, miodem i masłem

Domowe grzane piwo

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 0,5 l jasnego piwa
  • łyżka/dwie łyżki miodu - w zależności jak słodkie piwo lubicie - ja używam jednej
  • sok z ćwiartki pomarańczy i plaster pomarańczy
  • laska cynamonu
  • plaster świeżego imbiru
  • 3 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

1

Piwo wlewamy do garnuszka, dodajemy wszystkie przyprawy oraz sok z pomarańczy.

2

Całość podgrzewamy na średnim ogniu około 5 minut, do zagrzania.

3

Piwo powinno być gorące, jednak nie powinno się zagotować. Podajemy z plastrem pomarańczy.

Porady

Ilość oraz rodzaj dodanych przypraw do grzańca możecie dostosowywać do swoich kubków smakowych. Jeżeli lubicie piwa z sokiem, dodajcie do grzańca odrobinę soku malinowego.


 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top