Risotto z groszkiem cukrowym może być zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem do mięs. Przygotowałam go na obiad do pracy do pieczonej piersi kurczaka. Jest lekkie, nieprzesadzone przyprawami i chrupkie, przez to, że groszek ugotowałam al dente. Każdy fan lekkich dań powinien go spróbować!
Zobacz też: Klasyczne risotto
Przepis na risotto z groszkiem cukrowym
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g ryżu do risotto
- 600 ml bulionu
- garść groszku cukrowego
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki twardego, długodojrzewającego sera
- łyżka soku z cytryny
- łyżka masła
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do ozdoby
Przepis
W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy około 7-10 minut, aż będzie miękki, jednak chrupki.
Na patelni rozgrzewamy olej oraz masło. Wrzucamy na nią posiekaną cebulkę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy na patelnię ryż i podsmażamy do momentu, aż zrobi się lekko przezroczysty - kilka minut.
Całość zalewamy chochlą bulionu i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn wchłonie się w ryż, ponownie zalewamy bulionem - do momentu, aż zużyjemy cały bulion.
Następnie dodajemy parmezan i sok z cytryny oraz oprawiamy solą i pieprzem,
Na koniec ryż mieszamy z ugotowanym groszkiem cukrowym.
Risotto podajemy posypane natką pietruszki.
2 komentarze
Marlena
19/05/2017 at 16:42Pytanie dnia – gdzie o tej porze roku dostanę świeży groszek cukrowy?? 🙂
Kasia Nowakowska
20/05/2017 at 20:19Kupiłam w Lidlu 😉