Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Ryż

Risotto z groszkiem cukrowym

Risotto z groszkiem cukrowym  może być zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem do mięs. Przygotowałam go na obiad do pracy do pieczonej piersi kurczaka. Jest lekkie, nieprzesadzone przyprawami i chrupkie, przez to, że groszek ugotowałam al dente. Każdy fan lekkich dań powinien go spróbować!

Zobacz też: Klasyczne risotto

Przepis na risotto z groszkiem cukrowym

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu
  • garść groszku cukrowego
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki twardego, długodojrzewającego sera
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby

Przepis

1

W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy około 7-10 minut, aż będzie miękki, jednak chrupki.

2

Na patelni rozgrzewamy olej oraz masło. Wrzucamy na nią posiekaną cebulkę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy na patelnię ryż i podsmażamy do momentu, aż zrobi się lekko przezroczysty - kilka minut.

3

Całość zalewamy chochlą bulionu i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn wchłonie się w ryż, ponownie zalewamy bulionem - do momentu, aż zużyjemy cały bulion.

4

Następnie dodajemy parmezan i sok z cytryny oraz oprawiamy solą i pieprzem,

5

Na koniec ryż mieszamy z ugotowanym groszkiem cukrowym.

6

Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Marlena
    19/05/2017 at 16:42

    Pytanie dnia – gdzie o tej porze roku dostanę świeży groszek cukrowy?? 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/05/2017 at 20:19

      Kupiłam w Lidlu 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top