Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to dość szybkie, jednak wymagające nieco precyzji i skupienia danie. Szparagi można przegotować, sos z ważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak jak mi się udało to uda się i Wam! 😀 Zapraszam po przepis, który może być popisowym w Waszym menu!
Tu znajdziecie przepis na sos holenderski 🙂
Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Drukuj przepisSkładniki
- pęczek szparagów
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki octu
- sól oraz pieprz
- sos holenderski - link do przepisu na górze wpisu
Przepis
Szparagi myjemy i odrywamy od nich zdrewniałe końce. Powinny swobodnie dać się złamać.
Gotujemy w garnku wodę na szparagi, gdy zacznie bulgotać wkładamy warzywa i gotujemy je około 5-7 minut, aby były półtwarde - takie są najlepsze. Po ugotowaniu odcedzamy.
W międzyczasie każde z jajek wbijamy do oddzielnej miseczki.
Następnie w drugim garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy do niej dwie łyżki octu.
Gdy woda zacznie się gotować mieszamy ją łyżką, aby w wodzie powstał wir. Do powstałego wiru wrzucamy surowe jajko z miseczki i nadal mieszamy wodę. Po około 30 sekundach przestajemy mieszać wodę i gotujemy jajko około 3 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Z drugim jajkiem postępujemy tak samo.
Odcedzone szparagi podajemy z ugotowanym jajkiem, polane sosem holenderskim, oprószone solą oraz pieprzem.
0 komentarzy