Sos holenderski jest doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych czy gotowanych szparagów. Jego smak nadaje daniom wyrazistości oraz wykwintnego charakteru.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi?
Przepis na sos holenderski
Drukuj przepisSkładniki
- 3 żółtka
- 150 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
Przepis
Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z niego nalot, który powstanie po podgrzaniu.
W drugim garnku gotujemy wodę - napełniamy 1/3 wysokości garnka. Kiedy woda zacznie się gotować stawiamy na nim szklaną miskę.
Do miski wkładamy żółtka (w temperaturze pokojowej), rozcieramy je trzepaczką oraz dodajemy sok z cytryny, gałkę i pieprz. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo masło. Ubijamy składniki do momentu, aż sos zgęstnieje.
Nie możemy ubijać sosu zbyt długo, aby się nie zważył. Powinien mieć konsystencje delikatnego kremu.
0 komentarzy