Sos tzatziki to grecki dodatek do mięs czy przekąsek. Jeżeli znudził Wam się topowy sos czosnkowy, zachęcam przygotować właśnie tzatziki. Sos należy podawać je zawsze mocno schłodzony, ponieważ w takiej wersji smakuje najlepiej. Będzie również doskonały do grillowanej karkówki czy kurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki 🙂 Możecie dodać do sosu także świeży koperek czy szczypior – pycha!
Może macie swoją ulubioną wersję sosu tzatziki i dodajecie do niego swoje ulubione dodatki? Jeżeli tak, podzielcie się inspiracją w komentarzu – chętnie go zmodyfikuję o Wasze składniki 🙂
Zobacz też: Przepisy na grilla
Przepis na sos tzatziki
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g jogurtu typu greckiego
- średni ogórek
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól oraz pieprz do smaku
Przepis
Ogórka dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek drobno siekamy. Dodajemy razem z ogórkiem do jogurtu.
Sos doprawiamy oliwą, solą oraz pieprzem. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.
1 komentarz
Anna
24/08/2017 at 14:50Jadłam i potwierdzam – świetny dodatek do mięs i grilowanych warzyw 🙂