grill/ Mięsa/ Sosy

Sos tzatziki – do mięs, na grilla

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Sos tzatziki to grecki dodatek do mięs czy przekąsek. Jeżeli znudził Wam się topowy sos czosnkowy, zachęcam przygotować właśnie tzatziki. Sos należy podawać je zawsze mocno schłodzony, ponieważ w takiej wersji smakuje najlepiej. Będzie również doskonały do grillowanej karkówki czy kurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki 🙂 Możecie dodać do sosu także świeży koperek czy szczypior – pycha!


Może macie swoją ulubioną wersję sosu tzatziki i dodajecie do niego swoje ulubione dodatki? Jeżeli tak, podzielcie się inspiracją w komentarzu – chętnie go zmodyfikuję o Wasze składniki 🙂


Zobacz też: Przepisy na grilla

Przepis na sos tzatziki

Drukuj przepis
Porcji: 400ml Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • średni ogórek
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól oraz pieprz do smaku

Przepis

1

Ogórka dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

2

Czosnek drobno siekamy. Dodajemy razem z ogórkiem do jogurtu.

3

Sos doprawiamy oliwą, solą oraz pieprzem. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Anna
    24/08/2017 at 14:50

    Jadłam i potwierdzam – świetny dodatek do mięs i grilowanych warzyw 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top