grill/ Mięsa

Sos tzatziki – do mięs, na grilla

Sos tzatziki to grecki dodatek do mięs czy przekąsek. Jeżeli znudził Wam się topowy sos czosnkowy, zachęcam przygotować właśnie tzatziki. Sos należy podawać je zawsze mocno schłodzony, ponieważ w takiej wersji smakuje najlepiej. Będzie również doskonały do grillowanej karkówki czy kurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki 🙂 Możecie dodać do sosu także świeży koperek czy szczypior – pycha!


Może macie swoją ulubioną wersję sosu tzatziki i dodajecie do niego swoje ulubione dodatki? Jeżeli tak, podzielcie się inspiracją w komentarzu – chętnie go zmodyfikuję o Wasze składniki 🙂


Zobacz też: Przepisy na grilla

Przepis na sos tzatziki

Drukuj przepis
Porcji: 400ml Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • średni ogórek
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól oraz pieprz do smaku

Przepis

1

Ogórka dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

2

Czosnek drobno siekamy. Dodajemy razem z ogórkiem do jogurtu.

3

Sos doprawiamy oliwą, solą oraz pieprzem. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Anna
    24/08/2017 at 14:50

    Jadłam i potwierdzam – świetny dodatek do mięs i grilowanych warzyw 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)