Sos czosnkowy z ziołami przygotowuję dość często. Jest to dla mnie niezastąpiony dodatek, szczególnie do dań z grilla. Recepturę na ten sos zdradził mi mój znajomy ze studiów, który był mistrzem w jego przygotowywaniu. Całym sekretem jest to, aby do jogurtu naturalnego dodać odrobinę musztardy i majonezu – sos dzięki nim nabiera wyjątkowego smaku. Ten sos możecie przygotowywać również bez ziół, jednak moim zdaniem, to właśnie z ich dodatkiem jest bardziej aromatyczny. Dodatkowo sos czosnkowy jest przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu jego konsystencja jest dość lekka. Jeżeli uznacie, że sos jest „za mało czosnkowy”, śmiało możecie dodać kolejny ząbek czosnku 🙂
Zobacz też:
Niezawodny dodatek na grilla
Masło czosnkowe z ziołami
Przepis na sos czosnkowy
Drukuj przepisSkładniki
- mały jogurt naturalny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka majonezu
- posiekany ząbek czosnku
- łyżeczka ziół
- szczypta soli
Przepis
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy sos do przegryzienia się - po chwili odstania sos nabierze czosnkowo-ziołowego aromatu.
Jeżeli chcecie przygotować więcej sosu, przygotujcie go z dużego jogurtu naturalnego - wtedy dodajcie wszystkich składników razy dwa.
0 komentarzy