Masło czosnkowe robię od lat. Przetestowałam go na różne sposoby, zarówno ze świeżym czosnkiem, jak i granulowanym. W masełku, zdecydowanie bardziej sprawdza się ten drugi. Doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. Szczególnie lubię robić je na grilla. Smaruje masłem kromki bagietki czy chleba, grilluję i podaję z przygotowaną karkówką czy szaszłykami. Pycha!
Składniki:
- pół kostki masła
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki zmielonej bazylii
- pół łyżeczki zmielonego oregano
- pół łyżeczki zmielonego tymianku
- pół łyżeczki soli
Masło wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż zmięknie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smarujemy nim przygotowane pieczywo.
Zobaczcie też:
2 komentarze
Blue Cashmere
10/07/2016 at 14:09Kocham masełko z czosnkiem… ale po jego spożyciu muszę pilnować, żeby do nikogo nie podchodzić zbyt blisko 🙂 🙂 🙂
Kasia Nowakowska
15/07/2016 at 15:23Najlepiej jeść go w takim towarzystwie, które kocha czosnek 😉 Pozdrawiam!