To już po raz trzeci spotkałam się ze znajomymi, aby pogotować 🙂 To niesamowite, jak zmienia się mentalność Polaków. Kto by pomyślał, że w ten sposób coraz więcej ludzi będzie chciało spędzać czas? Było smacznie, a przede wszystkim spontanicznie – efekt genialny!
Grillowana pierś z kurczaka
– kilka piersi z kurczaka
– zioła prowansalskie
– oliwa z oliwek
– czosnek
Mięso filetujemy i marynujemy je w oliwie z dodatkiem czosnku i ziół. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby przeszła smakiem. Grillujemy do zrumienienia.
Pieczywo czosnkowe – masło czosnkowe
– bułka wrocławska
– masło
– czosnek
– sól
Posiekany czosnek oraz sól dodajemy do masła. Wstawiamy na około 15 minut do lodówki. Smarujemy pieczywo i grillujemy do zrumienienia.
Sałatka
– szpinak
– gruszki
– ser lazur
– miód
– musztarda
– oliwa z oliwek
Kroimy gruszki w ósemki, wrzucamy na patelnię, dodajemy miód – taka ilość, aby po wymieszaniu każdy kawałek gruszki był nim oblepiony i smażymy do momentu, aż zmiękną. Dodajemy je do szpinaku. Następnie dokładamy ser pokrojony w plasterki. Całość polewamy sosem – musztardę i miód mieszamy w proporcji 1:1 (jedna łyżka musztardy, jedna łyżka miodu), następnie dodajemy dwa razy więcej oliwy (2 łyżki). Mieszamy i już!
Smacznego!
I czekam na kolejne spotkania w gronie znajomych 🙂
4 komentarze
katie zet
12/01/2015 at 11:03pysznie, szybko i zdrowo, moi znajomi byli pod wrażenie kompozycji smaków 🙂 A jeśli chodzi o musztardę to dodałam ostatnio znalezioną na półkach marketu – dijon develey, delikatna w smaku, a polubiły ją nawet moje dzieciaki, które z zasady są wybredne co do rewelacji kuchennych także śmiało polecam !
sliwka wegierka
26/06/2014 at 17:20Wyprobowalam i naprawdę super danie. http://www.sliwkawegierka.pl
Kajka eM
24/06/2014 at 11:38Genialny przepis 🙂
Zapraszam do polubienia i obserwowania!
truskawkowechilli.blogspot.com
Kamciss
15/06/2014 at 05:00Wszystko pyszne, a taką sałatkę uwielbiam :3