Marynowany kurczak, boczek, cukinia, papryka i cebula, stworzyły połączenie idealne. Szaszłyki z grilla podawane z chlebkiem czosnkowym to niebo w gębie 😉 Gwarantuję, że Wasi goście i domownicy będą zachwyceni tym połączeniem. Do grilla możecie przygotować również sos czosnkowy z ziołami, który będzie doskonałym dodatkiem do szaszłyków.
Pamiętajcie, że mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste.
Składniki na około 10 szaszłyków:
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka plasterków boczku
- jedna średnia cukinia
- jedna czerwona papryka
- 2 cebule
Marynata do kurczaka:
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Marynata do warzyw:
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Krok 1
Kurczaka i boczek kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 2
Cukinię kroimy w plastry (bądź połówki plastrów), a paprykę w kwadratowe kawałki. Przekładamy warzywa do miski, zasypujemy ziołami i polewamy oliwą. Odstawiamy na około godzinę do marynowania.
Krok 3
Kroimy cebulę. Aby nadawała się na szaszłyki należy przekroić ją na cztery kawałki: na pół i połówki na pół – wtedy uzyskamy odpowiednie kawałki, które łatwo nabiją się na patyczki.
Krok 4
Przed nabiciem składników, patyczki moczymy w wodzie, aby nie spaliły się na grillu. Nabijamy kolejno składniki na szaszłyk. Grillujemy.
2 komentarze
Alina
30/03/2017 at 08:58Ooo, chyba właśnie znalazłam dobre urozmaicenie naszych obiadów:) Dzięki za pomysł!
Kasia Nowakowska
30/03/2017 at 09:57Polecam – są pyszne 🙂