Dania bez mięsa/ Dania z rybą/ Obiady

Halibut pieczony z warzywami

Halibut pieczony z warzywami to danie idealne na rodzinny obiad. Nie dość, że jest zdrowe i mało kaloryczne to niesamowicie smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania halibuta pieczonego z warzywami potrzebujecie podstawowych składników, z których pewnie większość macie stale w domu. Są to między innymi ziemniaki, papryka, czosnek, czy sok z cytryny. Jeśli nie macie pod ręką świeżych ziół, możecie również użyć tych suszonych, smak będzie podobny.

Jeżeli nie mieliście okazji jeść halibuta, polecam Wam to nadrobić. Jego mięso jest dość tłuste (zdrowe tłuszcze!), czyli po upieczeniu – soczyste. Uważa się, że się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mięso halibuta zawiera również dużą zawartość białka (20,2 g / 100 g).

Po raz kolejny zachęcam Was do wsparcia organizacji pozarządowej MSC, która działa na rzecz ochrony oceanów. Jeśli kupujecie ryby, zwracajcie uwagę czy posiadają one poniższy znaczek, czyli certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Gwarantuje on, że ryby, jakie kupujecie pochodzą od rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów. Ryby ze znaczkiem MSC dostaniecie już teraz praktycznie w każdym sklepie, a świeże białe ryby kupicie na pewno w Lidlu, tak jak dorsza czy halibuta, na którego przepis znajdziecie niżej.

Zobacz też:

Matias – śledź nad śledzie

Gotowany homar

Przepis na halibuta pieczonego z warzywami

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 filety halibuta
  • 3 ziemniaki
  • papryka (ja użyłam połowy czerwonej, połowy żółtej)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście świeżej kolendry
  • garść świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • papier do pieczenia i folia aluminiowa

Przepis

1

Halibuta oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry, paprykę kroimy w paski, cebulę w plasterki. Ząbki czosnku i garść kolendry siekamy.

2

Warzywa mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy, posiekany czosnek i kolendrę, oprószamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wsypujemy na blaszkę/do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie na warzywa kładziemy rybę.

3

Garść pozostałej kolendry oraz garść bazylii blendujemy z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Tak powstałym sosem polewamy rybę.

4

Naczynie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut - piekarnik góra-dół. Następnie zdejmujemy folię aluminiową, włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10-15 minut do zrumienienia się ryby.

5

Wykładamy z naczynia rybę i warzywa, podajemy skropione sokiem z cytryny oraz posypane ziołami.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top