Ugotować homara wbrew pozorom jest bardzo prosto, należy jednak pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą nam przyrządzić skorupiaka idealnie. Gotowany homar jest przepyszny z dodatkiem masła i soku z cytryny.
Jeżeli zastanawiacie się czy warto kupić homara, powiem Wam, że warto, jednak na pewno homar nie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, obiadach, ale będzie doskonały na kolacje we dwoje w zaciszu własnego domu. Mimo tego, że gotowanie homara jest stosunkowo szybkie, „rozbieranie” go na części wymaga trochę wysiłku oraz łatwo można się przy tym pobrudzić, szczególnie jeżeli nie mamy w tym wprawy. Dlatego też do jedzenia homara warto zaopatrzyć się w fartuszek lub ściereczkę na kolana oraz zestaw serwetek. Przyda Wam się także zestaw sztućców do jedzenia homara.
Jeden mrożony homar, którego kupicie w sklepie wystarczy na jedną osobę – to taka porcja, aby się najeść. Najwięcej mięsa homara jest w szczypcach oraz ogonie. Pamiętajcie także, że wodę oraz skorupy pozostałe po homarze możecie wykorzystać do przygotowania wywaru pod zupę rybną.
Wybierając wszelkie owoce morza oraz ryby, zwracajcie uwagę na niebieski znaczek z rybką MSC – kupując tak oznaczone produkty, mamy pewność, że połowy zostały przeprowadzone w sposób zrównoważony, co nie zagraża ekosystemowi morskiemu.
Zobacz też: Makaron z homarem i sosem cytrynowym
Przepis na gotowanego homara
Drukuj przepisSkładniki
- mrożony homar
- cytryna
- masło
Przepis
Homara rozmrażamy. Ja swoje homary po wyjęciu z zamrażalnika włożyłam do miski z zimną wodą. Skorupiak jest głęboko zamrożony, więc jego odmrażanie zajmie kilka godzin.
Kiedy homar się rozmrozi, przygotowujemy dość spory garnek z wodą do jego gotowania. Wody nie solimy, ponieważ każdy zamrożony homar wcześniej został obgotowany w wodzie z solą, co w efekcie sprawiło, że mięso jest już słone.
Gdy woda w garnku się zagotuje i zacznie bulgotać, wkładamy do niej homara szczypcami do dołu.
Kiedy po włożeniu homara woda ponownie będzie bulgotać - od tego czasu należy gotować go 5 minut.
Po ugotowaniu homara wkładamy go na 5 minut do zimnej wody z odrobiną soli (1/4 łyżeczki), aby podczas jedzenia było nam łatwiej oderwać mięso homara od skorupy.
Homara podajemy z kawałkami cytryny oraz roztopionym masłem.
Porady
Od czego zacząć? Odrywamy od homara szczypce - łapiemy za szczypce i przekręcamy. Za pomocą szczypiec do homara rozgniatamy szczypce skorupiaka, aby wydobyć z nich mięso. Jeżeli nie posiadacie szczypiec do homara, spróbujcie szczypce homara rozgnieść grubym nożem, kładąc na desce do krojenia i naciskając na nie. Następnie rękoma oddzielamy korpus od ogona. Za pomocą rąk, bądź widelczyka wyciągamy mięso z ogona (jest tam go dość sporo). W korpusie natomiast jest niewiele mięsa, jednak możecie znaleźć inne rarytasy - czerwoną ikrę (w moich homarach właśnie była ikra), bądź homarową wątróbkę (zielona, kremowa masa).
3 komentarze
Marta
21/11/2017 at 15:39A co do homara??? Jaka salatka czy cos?
Kasia Nowakowska
21/11/2017 at 16:23Najlepszy ot tak, z masełkiem bez dodatków 😀
andrzej
05/06/2020 at 19:50tłuczone kartofle