Makaron z homarem w sosie cytrynowym to moja propozycja wykwintnego obiadu. Mięso z homara doskonale współgra z cytrynowym sokiem oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz też: Gotowany homar – jak zrobić?
Przepis na makaron z homarem
Drukuj przepisSkładniki
- pokrojone w kawałki mięso z jednego homara
- 50 g masła
- otarta skórka z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- parmezan do posypania dania
- sól oraz pieprz do smaku
- koperek/natka do ozdoby
- 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu
- makaron
Przepis
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego skórkę i sok z cytryny. Zestawiamy z ognia.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Kiedy makaron się ugotuje, dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu na patelnie z masłem i cytryną oraz całość podgrzewamy. Dodajemy do sosu kawałki homara oraz delikatnie solimy.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy z sosem i mięsem.
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, solą i koperkiem/natką.
6 komentarzy
Cezary
28/03/2017 at 21:57Uwielbiam makaron w połączeniu praktycznie ze wszystkim, ale z homarem jeszcze nie posmakowałem.
Dziękuje za ciekawy pomysł na obiad 🙂
Kasia Nowakowska
30/03/2017 at 09:58Bardzo proszę 🙂 Zajrzyj też do zakładki MAKARON po więcej inspiracji.
Wezom
21/03/2017 at 09:26Ho, ho, homar! Jest przepyszny. Czytałam też Twój poprzedni wpis o gotowaniu homara.
Bardzo dużo pomocnych rzeczy się tu dowiaduję, pozdrawiam! 🙂
Kasia Nowakowska
21/03/2017 at 10:15Dziękuję!
Pat
19/03/2017 at 22:45Wygląda przepysznie! 🙂
Kasia Nowakowska
20/03/2017 at 09:40Dziękuję 🙂