Makarony/ Makarony bez mięsa/ Obiady

Makaron z homarem w sosie cytrynowym


Makaron z homarem w sosie cytrynowym to moja propozycja wykwintnego obiadu. Mięso z homara doskonale współgra z cytrynowym sokiem oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem.


Zobacz też: Gotowany homar – jak zrobić?

Przepis na makaron z homarem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • pokrojone w kawałki mięso z jednego homara
  • 50 g masła
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • parmezan do posypania dania
  • sól oraz pieprz do smaku
  • koperek/natka do ozdoby
  • 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu
  • makaron

Przepis

1

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego skórkę i sok z cytryny. Zestawiamy z ognia.

2

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

3

Kiedy makaron się ugotuje, dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu na patelnie z masłem i cytryną oraz całość podgrzewamy. Dodajemy do sosu kawałki homara oraz delikatnie solimy.

4

Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy z sosem i mięsem.

5

Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, solą i koperkiem/natką.

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Cezary
    28/03/2017 at 21:57

    Uwielbiam makaron w połączeniu praktycznie ze wszystkim, ale z homarem jeszcze nie posmakowałem.
    Dziękuje za ciekawy pomysł na obiad 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/03/2017 at 09:58

      Bardzo proszę 🙂 Zajrzyj też do zakładki MAKARON po więcej inspiracji.

  • Reply
    Wezom
    21/03/2017 at 09:26

    Ho, ho, homar! Jest przepyszny. Czytałam też Twój poprzedni wpis o gotowaniu homara.
    Bardzo dużo pomocnych rzeczy się tu dowiaduję, pozdrawiam! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/03/2017 at 10:15

      Dziękuję!

  • Reply
    Pat
    19/03/2017 at 22:45

    Wygląda przepysznie! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/03/2017 at 09:40

      Dziękuję 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top