Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Pikantne leczo z cukinią

Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki. Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować. Cukinia w daniu ma być miękka, ale chrupiąca – nie dopuśćmy do tego, aby całkowicie się rozgotowała. Leczo z cukinii oczywiście będzie tak samo smaczne, jednak pozbawione tej ciekawej struktury. Do stworzenia aromatycznego sosu w leczu, użyłam świeżych, malinowych pomidorów, możecie jednak śmiało przygotować danie z użyciem przecieru pomidorowego z kartonika lub pomidorów z puszki.


Zobacz też:

Leczo z dynią i papryką

Warzywne leczo z wołowiną

Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką

Przepis na leczo z cukinią

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 4 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju do smażenia
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 4 łyżeczki ostrej papryki - lub mniej, według upodobań
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Przepis

1

Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Czosnek siekamy drobno. Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się lekko zrumieni, dodajemy do niej cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Przekładamy do garnka.

2

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę dzielimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w paski. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.

3

Do kiełbasy i cebuli, które są w garnku, dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut.

4

Następnie dodajemy wszystkie inne składniki: paprykę, cukinię, ostrą paprykę, słodką paprykę, pieprz, sól.

5

Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 10-20 minut - od czasu do czasu mieszając. Leczo będzie dobre, kiedy cukinia lekko zmięknie, ale będzie zachowywała jeszcze swój naturalny kolor.

6

Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem.

 

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top