Dania z rybą/ Obiady

Śledzie w cieście piwnym

Śledzie w cieście piwnym są wyjątkową propozycją nietypowego, bardzo oryginalnego obiadu. Najlepiej je podawać z frytkami z piekarnika, frytkami z batatów czy ziemniakami-łódeczkami. Do odtworzenia tego przepisu zainspirowała mnie marka Kapitan Navi, której produktów użyłam. Do śledzi w cieście piwnym wykorzystałam Śledzie po kołobrzesku.

Wraz z tym przepisem chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania oraz odkrywania śledzi na nowo! Czy kiedykolwiek odważylibyście się na takie połączenie? Spędzając więcej czasu w domu możemy bawić się smakami, bo to przecież sprawia tak wiele radości 🙂 Chcę Was zapewnić, że śledzie mogą być także doskonałym produktem, z którego wyczarujemy danie obiadowe.

Musicie pamiętać, aby do przygotowania dania używać ryb dobrej jakości, takich, które nie będą się rozpadać po włożeniu w ciasto. Zachęcam Was do kupowania ryb ze znakiem MSC, o którym już kiedyś Wam pisałam 🙂 Takie są też produkty Kapitan Navi, poławiane między innymi w morzu Północnym i Bałtyckim.

Śledzie w cieście piwnym

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 12 kawałków Śledzi po kołobrzesku Kapitan Navi
  • CIASTO:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml jasnego piwa
  • szklanka oleju do smażenia
  • FRYTKI:
  • 2 bataty
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • SAŁATKA:
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 ogórki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka octu winnego

Przepis

1

Śledzie wyjmujemy z pojemnika, płuczemy pod bieżącą wodą i wykładamy na ręcznik papierowy oraz wycieramy do sucha. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

2

W tym czasie odmierzamy wszystkie składniki na ciasto. Mąkę pszenną, kukurydzianą oraz ziemniaczaną mieszamy ze sobą. Dodajemy łyżeczkę sody i proszku do pieczenia oraz wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników oraz stopniowo dodajemy piwo. Mieszamy do pozbycia się gródek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą, niż ciasto na naleśniki. Odstawiamy je również na 30 minut do lodówki.

3

W międzyczasie przygotowujemy frytki oraz sałatkę. Bataty obieramy i kroimy w słupki. Moczymy w wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Osuszamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i wykładamy na blachę piekarnika.

4

Sałatę siekamy w paski, ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy oraz łyżkę octu winnego i dokładnie mieszamy.

5

Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni i pieczemy w termoobiegu przez około 30 minut do zrumienienia. W czasie kiedy frytki będą w piekarniku wyjmujemy śledzie oraz ciasto z lodówki.

6

Do głębokiej patelni wlewamy olej do smażenia go mocno rozgrzewamy. Każdy kawałek śledzia obtaczamy w cieście oraz smażymy na rumiano - po kilka minut z jednej strony. Tak przygotowane ryby podajemy z frytkami oraz sałatką.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top