Dania bez mięsa/ Na szybko/ Przekąski

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa 🙂 Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie na słowo!


Przygotowałam klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem 🙂 Smacznego!


Zobacz też:

Burgery wieprzowo-wołowe

Frytki z piekarnika

Przepis na zapiekanki z pieczarkami

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 półbagietki
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • masło do smażenia i smarowania
  • ketchup do podania
  • sól i pieprz

Przepis

1

Pieczarki kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie masła, około 10 minut, aż pieczarki stracą wodę. Dosalamy i przyprawiamy pieprzem.

2

Półbagietki kroimy na pół. Smarujemy je masłem. Nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką (możecie dodać też szynkę, kiełbaskę). Posypujemy startym serem.

3

Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4

Podajemy z ketchupem.

 

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Justyna
    31/08/2017 at 08:54

    Proste a jakie pyszne 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      31/08/2017 at 09:42

      Dokładnie 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top