Zapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa 🙂 Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie na słowo!
Przygotowałam klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Burgery wieprzowo-wołowe
Frytki z piekarnika
Przepis na zapiekanki z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 półbagietki
- 400 g pieczarek
- cebula
- 150 g sera żółtego
- masło do smażenia i smarowania
- ketchup do podania
- sól i pieprz
Przepis
Pieczarki kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie masła, około 10 minut, aż pieczarki stracą wodę. Dosalamy i przyprawiamy pieprzem.
Półbagietki kroimy na pół. Smarujemy je masłem. Nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką (możecie dodać też szynkę, kiełbaskę). Posypujemy startym serem.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podajemy z ketchupem.
2 komentarze
Justyna
31/08/2017 at 08:54Proste a jakie pyszne 😉
Kasia Nowakowska
31/08/2017 at 09:42Dokładnie 🙂