Przy okazji przygotowywania przepisu na pomidorówkę, upiekłam porcję pomidorów, z której zrobiłam domowy sos pomidorowy do makaronu. Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej tyle sosu, co z typowego kartonika, jaki dostaniecie w sklepie.
Wykorzystajcie sos do Spaghetti napoli.
Przepis na sos pomidorowy
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kg pomidorów
- pół główki czosnku
- oliwa z oliwek do polania pomidorów
- dowolne zioła
Przepis
1
Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą.
2
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekamy pomidory około 50 minut.
3
Po zapieczeniu zdejmujemy z pomidorów skórkę, a z czosnku łupiny.
4
Całość blendujemy i doprawiamy ulubionymi ziołami.
0 komentarzy