Makarony/ Przetwory/ Sosy

Domowy sos pomidorowy

Przy okazji przygotowywania przepisu na pomidorówkę, upiekłam porcję pomidorów, z której zrobiłam domowy sos pomidorowy do makaronu. Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej tyle sosu, co z typowego kartonika, jaki dostaniecie w sklepie.

Wykorzystajcie sos do Spaghetti napoli.

Przepis na sos pomidorowy

Drukuj przepis
Porcji: 2-4 Czas gotowania: 60 minut

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • pół główki czosnku
  • oliwa z oliwek do polania pomidorów
  • dowolne zioła

Przepis

1

Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą.

2

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekamy pomidory około 50 minut.

3

Po zapieczeniu zdejmujemy z pomidorów skórkę, a z czosnku łupiny.

4

Całość blendujemy i doprawiamy ulubionymi ziołami.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top