Makarony/ Obiady

Makaron ze szparagami w sosie ziołowo-serowym

Skoro sezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej 🙂 W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy!


Składniki na sos dla 2/3 osób:

  • śmietanka 30%
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • pół garści świeżej bazylii
  • pół garści świeżego oregano
  • garść orzechów nerkowca
  • łyżka oliwy z oliwek
  • około 100 g sera z niebieską pleśnią
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia i oregano do ozdoby
  • makaron

Krok 1

Myjemy szparagi i odrywamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy na 3 kawałki. W małym rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej szparagi. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy zioła oraz orzechy. Ucieramy wymienione składniki z oliwą z oliwek w moździerzu (można posiekać, jak i użyć blendera). Dodajemy do śmietanki i szparagów.

Krok 3

Następnie dodajemy kawałki sera pleśniowego, gotujemy całość na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a śmietanka zgęstnieje – około 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dekorujemy ziołami. Podajemy z ugotowanym makaronem.


makaron_penne_szparagi


Inne dania z makaronem:

Makaron z zielonym pesto z bazylii

Makaron z kurczakiem, pesto i cukinią

Spaghetti napoli

  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Z Gara Para
    16/09/2017 at 08:29

    Uwielbiam zielone szparagi <3

  • Reply
    nadia_30
    05/09/2016 at 14:19

    Szukam właśnie jakichś dań na bazie makaronu i sosu serowego bo w domu mam tylko rurki czaniecki i lazur ;). Szkoda tylko że sezon na szparagi się już skończył. Czym w ogóle można by je zastąpić w takim przepisie? W sumie kiedyś robiłam coś podobnego z dodatkiem winogron, żeby złagodzić słony i lekko pikantny smak sera i też pasowało całkiem nieźle

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/09/2016 at 16:15

      Ja bym teraz użyła kalafiora, albo brokuła:) Też może być smacznie! No i na pewno smaczna będzie też cukinia!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top