Skoro sezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej 🙂 W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy!
Składniki na sos dla 2/3 osób:
- śmietanka 30%
- kilka sztuk zielonych szparagów
- pół garści świeżej bazylii
- pół garści świeżego oregano
- garść orzechów nerkowca
- łyżka oliwy z oliwek
- około 100 g sera z niebieską pleśnią
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia i oregano do ozdoby
- makaron
Krok 1
Myjemy szparagi i odrywamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy na 3 kawałki. W małym rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej szparagi. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy zioła oraz orzechy. Ucieramy wymienione składniki z oliwą z oliwek w moździerzu (można posiekać, jak i użyć blendera). Dodajemy do śmietanki i szparagów.
Krok 3
Następnie dodajemy kawałki sera pleśniowego, gotujemy całość na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a śmietanka zgęstnieje – około 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dekorujemy ziołami. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Inne dania z makaronem:
Makaron z zielonym pesto z bazylii
3 komentarze
Z Gara Para
16/09/2017 at 08:29Uwielbiam zielone szparagi <3
nadia_30
05/09/2016 at 14:19Szukam właśnie jakichś dań na bazie makaronu i sosu serowego bo w domu mam tylko rurki czaniecki i lazur ;). Szkoda tylko że sezon na szparagi się już skończył. Czym w ogóle można by je zastąpić w takim przepisie? W sumie kiedyś robiłam coś podobnego z dodatkiem winogron, żeby złagodzić słony i lekko pikantny smak sera i też pasowało całkiem nieźle
Kasia Nowakowska
05/09/2016 at 16:15Ja bym teraz użyła kalafiora, albo brokuła:) Też może być smacznie! No i na pewno smaczna będzie też cukinia!