Wystarczy 20 minut i efektowny, smaczny obiad mamy gotowy 🙂 Polecam pieczone, zielone szparagi, a jako dodatek – jajko sadzone. O tym, dlaczego warto jeść szparagi, wyjaśniam we wpisie: 3 powody, dla których warto jeść szparagi.
Składniki:
- zielone szparagi
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- jajko
- pieprz do smaku
Krok 1
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, posypujemy solą gruboziarnistą.
Krok 2
Naczynie ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
Krok 3
Zaraz przed końcem pieczenia szparagów, dobrze rozgrzewamy patelnie i wbijamy na nią jajko, smażymy do momentu, aż białko się zetnie. Podajemy razem ze szparagami.
0 komentarzy