Makarony/ Obiady

Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry

Makaron z pesto można urozmaicić bardzo prosto – dodając świeże pomidorki. To lekki i szybki obiad, szczególnie wskazany w upalne dni. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 30 minut.


Zobacz też: Spaghetti carbonara


Składniki pesto:

  • dwie garście liści bazylii
  • łyżka słonecznika
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • szczypta ziół transylwańskich (opcjonalnie)
Pozostałe:
  • makaron
  • pomidorki cherry

Bazylię, słonecznik, parmezan, czosnek zalewamy oliwą, blendujemy i dosalamy do smaku.

Makaron gotujemy, a pomidorki kroimy na pół.

Po ugotowaniu makaronu, mieszamy go z pesto i ozdabiamy pomidorkami i listkami bazylii.


 
makaron_z_pomidorkami_i_pesto
makaron_z_pomidorkami_i_pesto_2
 

Może ci się spodobać

  • Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
    04/11/2016 at 08:11

    […] Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry […]

     
  • Proste przepisy na makaron + makaronowe ciekawostki - kuchniabazylii.pl
    25/10/2016 at 13:57

    […] Makaron z domowym pesto bazyliowym i pomidorkami cherry […]

     
  • Jusiowa
    28/02/2014 at 13:23

    Wlosi mowia ze jogurt albo smietana dk pesto to grzech! bo samo pesto to juz zloto i skab Bogow 🙂

     
  • Anonymous
    10/07/2012 at 12:07

    oo tak! koniecznie z parmezanem i koniecznie z bazylia 🙂 dla studentow polecam tansza wersje 🙂 za 5zl w Lidlu 🙂 makaron plus pesto zieloone lub czerwone 🙂

     
  • Anonymous
    09/07/2012 at 15:06

    ja kupowałam orzeszki piniowe swego czasu w Intermarche osiedlowym.
    apetyczne danie, w sam raz na upały.

     
  • Chocoholiczka
    05/11/2011 at 19:07

    Ojej, kolejny przepis z pesto! Od dziś zaglądam tu codziennie 🙂 Przecież to istna kopalnia przepisów na dania, za które mój K. będzie mnie całował po rękach hihi 😉

     
  • Monisia
    05/11/2011 at 12:52

    O matko! jak,ja Ci zazdroszczę tego włoskiego parmezanu i domowego pesto;)pycha!pozdrawiam ciepło.

     
  • Agna
    04/11/2011 at 15:31

    prostota jest zazwyczaj najsmaczniejsza 🙂 a prawdziwego parmezanu zazdroszczę!!

     
  • shy
    04/11/2011 at 14:27

    och tak! makaron, pesto i te pomidorki – niebo w gębie to mało 😉

     
  • Maggie
    04/11/2011 at 10:55

    Najlepszy jest wlasnie taki swiezo starty parmezan… A na taki makaron skusze sie zawsze!

     
  • Kamila
    04/11/2011 at 07:13

    Bardzo prosto i smacznie!

     
  • kikimora
    04/11/2011 at 06:42

    Też bym go na pewno w ten sposób wykorzystała ^^ Pesto to moja miłość- najlepszy i najprostszy sos do makaronu jaki można sobie wymarzyć 🙂

     
  • katie
    03/11/2011 at 20:06

    Ja widziałam orzechy pinii w Hiszpanii, pewnie są do dostania w sklepach ze zdrową żywnością. Makaron super, pesto własnej roboty jest bezkonkurencyjne.

     
  • Agnieszka
    03/11/2011 at 19:52

    Oj nie wątpię, że niebo w gębie 🙂 a ten jogurt dlaczego ma “udelikatnić”? Wychodzi za bardzo ziołowe, czosnkowe, czy jakie?

     
  • Top