Makarony/ Obiady

Makaron z pesto bazyliowym i pomidorkami cherry

Makaron z pesto można urozmaicić bardzo prosto – dodając świeże pomidorki. To lekki i szybki obiad, szczególnie wskazany w upalne dni. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 30 minut.


Zobacz też: Spaghetti carbonara


Składniki pesto:

  • dwie garście liści bazylii
  • łyżka słonecznika
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • szczypta ziół transylwańskich (opcjonalnie)
Pozostałe:
  • makaron
  • pomidorki cherry

Bazylię, słonecznik, parmezan, czosnek zalewamy oliwą, blendujemy i dosalamy do smaku.

Makaron gotujemy, a pomidorki kroimy na pół.

Po ugotowaniu makaronu, mieszamy go z pesto i ozdabiamy pomidorkami i listkami bazylii.


 
makaron_z_pomidorkami_i_pesto
makaron_z_pomidorkami_i_pesto_2
  
    

Może ci się spodobać

13 komentarzy

  • Reply
    Jusiowa
    28/02/2014 at 13:23

    Wlosi mowia ze jogurt albo smietana dk pesto to grzech! bo samo pesto to juz zloto i skab Bogow 🙂

  • Reply
    Anonymous
    10/07/2012 at 12:07

    oo tak! koniecznie z parmezanem i koniecznie z bazylia 🙂 dla studentow polecam tansza wersje 🙂 za 5zl w Lidlu 🙂 makaron plus pesto zieloone lub czerwone 🙂

  • Reply
    Anonymous
    09/07/2012 at 15:06

    ja kupowałam orzeszki piniowe swego czasu w Intermarche osiedlowym.
    apetyczne danie, w sam raz na upały.

  • Reply
    Chocoholiczka
    05/11/2011 at 19:07

    Ojej, kolejny przepis z pesto! Od dziś zaglądam tu codziennie 🙂 Przecież to istna kopalnia przepisów na dania, za które mój K. będzie mnie całował po rękach hihi 😉

  • Reply
    Monisia
    05/11/2011 at 12:52

    O matko! jak,ja Ci zazdroszczę tego włoskiego parmezanu i domowego pesto;)pycha!pozdrawiam ciepło.

  • Reply
    Agna
    04/11/2011 at 15:31

    prostota jest zazwyczaj najsmaczniejsza 🙂 a prawdziwego parmezanu zazdroszczę!!

  • Reply
    shy
    04/11/2011 at 14:27

    och tak! makaron, pesto i te pomidorki – niebo w gębie to mało 😉

  • Reply
    Maggie
    04/11/2011 at 10:55

    Najlepszy jest wlasnie taki swiezo starty parmezan… A na taki makaron skusze sie zawsze!

  • Reply
    Kamila
    04/11/2011 at 07:13

    Bardzo prosto i smacznie!

  • Reply
    kikimora
    04/11/2011 at 06:42

    Też bym go na pewno w ten sposób wykorzystała ^^ Pesto to moja miłość- najlepszy i najprostszy sos do makaronu jaki można sobie wymarzyć 🙂

  • Reply
    katie
    03/11/2011 at 20:06

    Ja widziałam orzechy pinii w Hiszpanii, pewnie są do dostania w sklepach ze zdrową żywnością. Makaron super, pesto własnej roboty jest bezkonkurencyjne.

  • Reply
    Agnieszka
    03/11/2011 at 19:52

    Oj nie wątpię, że niebo w gębie 🙂 a ten jogurt dlaczego ma „udelikatnić”? Wychodzi za bardzo ziołowe, czosnkowe, czy jakie?

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top