Polędwiczki wieprzowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i soczyste, jednak należy pamiętać o kilku zasadach w trakcie ich przyrządzania. Niżej podaje kilka z nich które pozwalają mi usmażyć idealną polędwiczkę.
- Mięso wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Polędwiczki zawsze kroję na ok. 2 cm kawałki i smażę około 3-4 min. z dwóch stron na dużym ogniu.
- Polędwiczka musi być rumiana, ale nie spalona.
- Po smażeniu odstawiam mięso na 2-3 minuty, aby odpoczęło, przez co mięso w środku dojdzie.
Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis
1
Polędwicę wyjąć na godzinę przed smażeniem z lodówki. Pokroić w ok. 2 cm plastry i każdy z nich posolić i popieprzyć z obu stron.
2
Na patelni rozgrzać olej i polędwiczki smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty z jednej strony. Mięso ma być rumiane, ale nie spalone.
3
Po usmażeniu polędwiczek warto odczekać kilka minut, aby mięso doszło i dopiero podawać na stół.
0 komentarzy