Mięsa/ Obiady

Smażone polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i soczyste, jednak należy pamiętać o kilku zasadach w trakcie ich przyrządzania. Niżej podaje kilka z nich które pozwalają mi usmażyć idealną polędwiczkę.

  1. Mięso wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Polędwiczki zawsze kroję na ok. 2 cm kawałki i smażę około 3-4 min. z dwóch stron na dużym ogniu.
  3. Polędwiczka musi być rumiana, ale nie spalona.
  4. Po smażeniu odstawiam mięso na 2-3 minuty, aby odpoczęło, przez co mięso w środku dojdzie.

Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

1

Polędwicę wyjąć na godzinę przed smażeniem z lodówki. Pokroić w ok. 2 cm plastry i każdy z nich posolić i popieprzyć z obu stron.

2

Na patelni rozgrzać olej i polędwiczki smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty z jednej strony. Mięso ma być rumiane, ale nie spalone.

3

Po usmażeniu polędwiczek warto odczekać kilka minut, aby mięso doszło i dopiero podawać na stół.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top