Desery/ Muffinki/ Owoce/ Wypieki

Muffinki z brzoskwiniami z puszki

Muffinki z brzoskwiniami z puszki zrobicie w około 40 minut. Potrzebujecie około 10 minut na przygotowanie składników, a 30 minut na pieczenie tych uroczych babeczek. Ciasto na muffinki robi się bardzo prosto, nie wymaga ono ugniatania czy precyzyjnego odmierzania składników. Po upieczeniu babeczki są kruche z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku. Muffinki z brzoskwiniami z puszki wyjdą każdemu – gwarantuję! Jeżeli chcecie, możecie dodatkowo do ciasta dodać kawałki posiekanej czekolady czy bakalii, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Smacznego 🙂

Zobacz też:

Ciasto czekoladowe na powidłach

Słodkie śniadania w słoiku

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Przepis na muffinki z brzoskwiniami z puszki

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
  • jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szczypta kakao
  • 4 połówki brzoskwini z puszki
  • cukier puder do posypania

Przepis

1

Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej. Następnie, cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę, cukier, sodę, sól oraz kakao. Można wymieszać składniki za pomocą robota kuchennego, rózgi lub po prostu łyżki.

2

Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy.

3

Gotową masę nakładamy na blaszkę do muffinek wyłożoną papilotkami i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem około 30 minut. Do zrumienienia się babeczek.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top