Muffinki z brzoskwiniami z puszki zrobicie w około 40 minut. Potrzebujecie około 10 minut na przygotowanie składników, a 30 minut na pieczenie tych uroczych babeczek. Ciasto na muffinki robi się bardzo prosto, nie wymaga ono ugniatania czy precyzyjnego odmierzania składników. Po upieczeniu babeczki są kruche z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku. Muffinki z brzoskwiniami z puszki wyjdą każdemu – gwarantuję! Jeżeli chcecie, możecie dodatkowo do ciasta dodać kawałki posiekanej czekolady czy bakalii, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Smacznego 🙂
Zobacz też:
Ciasto czekoladowe na powidłach
Słodkie śniadania w słoiku
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Przepis na muffinki z brzoskwiniami z puszki
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
- jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- szczypta kakao
- 4 połówki brzoskwini z puszki
- cukier puder do posypania
Przepis
Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej. Następnie, cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę, cukier, sodę, sól oraz kakao. Można wymieszać składniki za pomocą robota kuchennego, rózgi lub po prostu łyżki.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy.
Gotową masę nakładamy na blaszkę do muffinek wyłożoną papilotkami i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem około 30 minut. Do zrumienienia się babeczek.
1 komentarz
Jola
13/03/2022 at 11:11Dzień dobry… Tak tylko chciałam dopytać,ale na zdjęciu są muffinki bez kakao, prawda? Myślę, że można je pominąć 😊