Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Do jej stworzenia zainspirowałam się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem 😉 Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego, ciastka owsiane czy muffinki. Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej.
Tartę przygotowałam w formie o średnicy 25 cm.
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą jest dość pracochłonna. Jednak jak sami widzicie, opłaca się poświęcić trochę więcej czasu w kuchni, aby uzyskać taki efekt. Moją tartę przygotowałam na spodzie z herbatników połączonych z masłem. W środku niej znajdziecie krem lemon curd, który ma smak słodko-kwaśny. Zwieńczeniem wypieku jest beza, w środku miękka jak puch, a z zewnątrz krucha. Tarta jest dość słodka, mimo cytrynowego, kwaskowatego kremu. Tarta na herbatnikach po przygotowaniu musi wystygnąć oraz odstać minimum kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Proste ciasto z gruszkami
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Proste ciasto bananowe
Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą
Drukuj przepisSkładniki
- SPÓD
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- KREM CYTRYNOWY
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 150 g cukru
- 100 g masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- BEZA
- 5 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przepis
Przygotowujemy spód. 250 g herbatników rozdrabniamy bardzo drobno, najlepiej za pomocą blendera i łączymy je z ciepłym masłem. Ma powstać konsystencja mokrego piasku. Wykładamy herbatnikami z masłem formę do tarty.
Krem cytrynowy przygotowujemy w kąpieli wodnej. Można też go przygotować w rondelku, jednak robiąc w kąpieli mamy gwarancję, że krem się nie przypali. W metalowej/szklanej misce umieszczamy 2 jajka, sok oraz skórkę z dwóch cytryn, 150 g cukru, 100 g masła. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy energicznie rózgą krem, do momentu powstania masy konsystencji budyniu - trwa to około 10 minut. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i odstawiamy krem do ostygnięcia, aby jeszcze zgęstniał. Następnie wykładamy go na spód z herbatników.
Na samym końcu przygotowujemy bezę. 5 białek umieszczamy w misie robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, po łyżce, cały czas miksując jeszcze kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Beza powinna stawać się szkląca i sztywna. Pod koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy jeszcze około minuty. Tak przygotowaną bezę nakładamy na krem cytrynowy.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 20 minut. Jeżeli beza zacznie się robić zbyt szybko ciemna, obniżcie temperaturę do 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 60 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Beza w niskiej temperaturze nabierze kruchości.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy tartę do ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie możecie delektować się jej smakiem. Smacznego!
6 komentarzy
Marlena
18/03/2021 at 10:13Chcę zrobić tą tartę w wersji mini.
Czy piec ją tyle samo czasu, czy jednak skrócić czas pieczenia?
Kasia Nowakowska
01/07/2021 at 14:39Skróciłabym czas pieczenia
Jola
25/01/2021 at 10:42Zrobiłam w sobotę, jest wspaniałe! Naprawdę tarta wygląda, jakbym ją kupiła w profesjonalnej kawiarni 😀 😉 Dziękuję za świetny przepis, bardzo ciekawy zwłaszcza ten krem.
Kasia Nowakowska
08/02/2021 at 15:05Dziękuję za opinię 🙂 Na zdrowie!
Asia
18/01/2020 at 14:31Wygląda obłędnie! Zapisuje do zrobienia
Kasia Nowakowska
19/01/2020 at 21:22Czekam na opinię 🙂