Desery/ Owoce/ Tarty/ Wypieki

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Do jej stworzenia zainspirowałam się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem 😉 Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego, ciastka owsiane czy muffinki. Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej.

Tartę przygotowałam w formie o średnicy 25 cm.

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą jest dość pracochłonna. Jednak jak sami widzicie, opłaca się poświęcić trochę więcej czasu w kuchni, aby uzyskać taki efekt. Moją tartę przygotowałam na spodzie z herbatników połączonych z masłem. W środku niej znajdziecie krem lemon curd, który ma smak słodko-kwaśny. Zwieńczeniem wypieku jest beza, w środku miękka jak puch, a z zewnątrz krucha. Tarta jest dość słodka, mimo cytrynowego, kwaskowatego kremu. Tarta na herbatnikach po przygotowaniu musi wystygnąć oraz odstać minimum kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało 🙂 Smacznego!

Zobacz też:

Proste ciasto z gruszkami

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Proste ciasto bananowe

Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą

Drukuj przepis
Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • SPÓD
  • 250 g herbatników
  • 150 g masła
  • KREM CYTRYNOWY
  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • BEZA
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przepis

1

Przygotowujemy spód. 250 g herbatników rozdrabniamy bardzo drobno, najlepiej za pomocą blendera i łączymy je z ciepłym masłem. Ma powstać konsystencja mokrego piasku. Wykładamy herbatnikami z masłem formę do tarty.

2

Krem cytrynowy przygotowujemy w kąpieli wodnej. Można też go przygotować w rondelku, jednak robiąc w kąpieli mamy gwarancję, że krem się nie przypali. W metalowej/szklanej misce umieszczamy 2 jajka, sok oraz skórkę z dwóch cytryn, 150 g cukru, 100 g masła. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy energicznie rózgą krem, do momentu powstania masy konsystencji budyniu - trwa to około 10 minut. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i odstawiamy krem do ostygnięcia, aby jeszcze zgęstniał. Następnie wykładamy go na spód z herbatników.

3

Na samym końcu przygotowujemy bezę. 5 białek umieszczamy w misie robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, po łyżce, cały czas miksując jeszcze kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Beza powinna stawać się szkląca i sztywna. Pod koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy jeszcze około minuty. Tak przygotowaną bezę nakładamy na krem cytrynowy.

4

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 20 minut. Jeżeli beza zacznie się robić zbyt szybko ciemna, obniżcie temperaturę do 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 60 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Beza w niskiej temperaturze nabierze kruchości.

5

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy tartę do ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie możecie delektować się jej smakiem. Smacznego!

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    18/01/2020 at 14:31

    Wygląda obłędnie! Zapisuje do zrobienia

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/01/2020 at 21:22

      Czekam na opinię 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top