Przepis na te bułki śniadaniowe jest bardzo prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy. Dla łatwiejszego przygotowania polecam użyć drożdży suszonych. Ja na 16 sztuk średniej wielkości bułeczek użyłam 14 g suchych drożdży, czyli dwa standardowe opakowania. Jeżeli będziecie chcieli użyć świeżych drożdży to na ten przepis na 700 g mąki będziecie musieli użyć około 30 gram świeżych drożdży. Możecie również przygotować bułeczki z połowy podanych składników. Jednak ja zawszę wolę upiec więcej i zamrozić na czarną godzinę 🙂 Bułeczki przygotujecie w około 2 godziny. Ciasto na bułki śniadaniowe musi wyrastać tuż po zagnieceniu, a także po uformowaniu bułeczek. Warto dać czas temu ciastu, aby efekt zadowolił. Przed pieczeniem bułeczki należy posmarować żółtkiem z mlekiem i opcjonalnie posypać czarnuszką, makiem czy sezamem lub upiec bez dodatków. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i chrupiące. Doskonałe nawet z samym masłem. Te bułki możecie także wykorzystać do domowych burgerów, jednak ja zdecydowanie polecam inny przepis na domowe bułki do hamburgerów. Smacznego!
Zobacz też:
Łatwy chleb z ziarnami
Proste ciasto bananowe
Pizzerinki czyli mini pizze
Bułeczki pszenno-owsiane
Przepis na bułki śniadaniowe
Drukuj przepisSkładniki
- 700 g mąki - typ 450
- 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 350 ml wody
- 6 łyżek oleju
- żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania
- opcjonalnie: czarnuszka, mak, sezam do posypania
- papier do pieczenia
Przepis
W misce umieszczamy mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Następnie stopniowo dodajemy wodę i olej. Mieszamy składniki, a następnie po ich połączeniu zagniatamy ciasto około 10 minut, aż nabierze jednolitej, zwartej konsystencji.
Ciasto powinno odklejać się swobodnie od ręki, nie kleić się. Gdyby było zbyt kleiste dodajcie odrobinę mąki. Gdyby było zbyt suche, twarde, dodajcie odrobinę wody. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy kilka minut. Następnie dzielimy je na kawałki i formujemy bułeczki. Powinno ich wyjść około 16. Jeżeli bułeczki po uformowaniu nie będą miały idealnie gładkiej struktury, nie przejmujcie się. Po urośnięciu wszelkie niedoskonałości znikną.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia, nie musimy przykrywać.
Następnie łączymy żółtko z mlekiem i smarujemy bułeczki, aby po upieczeniu były złociste. Jeżeli chcemy możemy posypać dodatkowo bułeczki ulubionymi ziarnami, jak czarnuszka, mak czy sezam. Pieczemy bułki w piekarniku góra-dół w temperaturze 200 stopni przez 20 minut do zrumienienia.
Porady
Bułeczki po wystygnięciu można mrozić.
4 komentarze
Zuzia
02/02/2021 at 15:43Pierwszy raz odważylam się zrobić bułeczki i wyszły cudowne! Polecam przepis z całego serca!
Kasia Nowakowska
08/02/2021 at 15:04Dziękuję za opinie 🙂
Justin
26/05/2020 at 19:31Zrobiłam te bułeczki. Wyszły świetnie. Nigdy nie wyszła mi taka dobra konsystencja ciasta jak z tego przepisu. Naprawdę polecam!🙂 I dziękuję!🙂
Kasia Nowakowska
27/05/2020 at 15:59Dziękuję za opinię 🙂 Było wiele prób, aby właśnie takie było. Cieszę się, że to doceniasz 🙂 Pozdrawiam!