Pieczywo/ Śniadania/ Wypieki

Bułki śniadaniowe

Przepis na te bułki śniadaniowe jest bardzo prosty i na pewno poradzi sobie z nim każdy. Dla łatwiejszego przygotowania polecam użyć drożdży suszonych. Ja na 16 sztuk średniej wielkości bułeczek użyłam 14 g suchych drożdży, czyli dwa standardowe opakowania. Jeżeli będziecie chcieli użyć świeżych drożdży to na ten przepis na 700 g mąki będziecie musieli użyć około 30 gram świeżych drożdży. Możecie również przygotować bułeczki z połowy podanych składników. Jednak ja zawszę wolę upiec więcej i zamrozić na czarną godzinę 🙂 Bułeczki przygotujecie w około 2 godziny. Ciasto na bułki śniadaniowe musi wyrastać tuż po zagnieceniu, a także po uformowaniu bułeczek. Warto dać czas temu ciastu, aby efekt zadowolił. Przed pieczeniem bułeczki należy posmarować żółtkiem z mlekiem i opcjonalnie posypać czarnuszką, makiem czy sezamem lub upiec bez dodatków. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i chrupiące. Doskonałe nawet z samym masłem. Te bułki możecie także wykorzystać do domowych burgerów, jednak ja zdecydowanie polecam inny przepis na domowe bułki do hamburgerów. Smacznego!

Zobacz też:

Łatwy chleb z ziarnami

Proste ciasto bananowe

Pizzerinki czyli mini pizze

Bułeczki pszenno-owsiane

Przepis na bułki śniadaniowe

Drukuj przepis
Porcji: 16 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 700 g mąki - typ 450
  • 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 350 ml wody
  • 6 łyżek oleju
  • żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania
  • opcjonalnie: czarnuszka, mak, sezam do posypania
  • papier do pieczenia

Przepis

1

W misce umieszczamy mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Następnie stopniowo dodajemy wodę i olej. Mieszamy składniki, a następnie po ich połączeniu zagniatamy ciasto około 10 minut, aż nabierze jednolitej, zwartej konsystencji.

2

Ciasto powinno odklejać się swobodnie od ręki, nie kleić się. Gdyby było zbyt kleiste dodajcie odrobinę mąki. Gdyby było zbyt suche, twarde, dodajcie odrobinę wody. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.

3

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy kilka minut. Następnie dzielimy je na kawałki i formujemy bułeczki. Powinno ich wyjść około 16. Jeżeli bułeczki po uformowaniu nie będą miały idealnie gładkiej struktury, nie przejmujcie się. Po urośnięciu wszelkie niedoskonałości znikną.

4

Uformowane bułeczki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia, nie musimy przykrywać.

5

Następnie łączymy żółtko z mlekiem i smarujemy bułeczki, aby po upieczeniu były złociste. Jeżeli chcemy możemy posypać dodatkowo bułeczki ulubionymi ziarnami, jak czarnuszka, mak czy sezam. Pieczemy bułki w piekarniku góra-dół w temperaturze 200 stopni przez 20 minut do zrumienienia.

Porady

Bułeczki po wystygnięciu można mrozić.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Justin
    26/05/2020 at 19:31

    Zrobiłam te bułeczki. Wyszły świetnie. Nigdy nie wyszła mi taka dobra konsystencja ciasta jak z tego przepisu. Naprawdę polecam!🙂 I dziękuję!🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/05/2020 at 15:59

      Dziękuję za opinię 🙂 Było wiele prób, aby właśnie takie było. Cieszę się, że to doceniasz 🙂 Pozdrawiam!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top