Miodowa pierś kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Jak wiecie, kocham proste, minimalistyczne przepisy, ponieważ uważam, że sam sekret smaku tkwi w odpowiednim doborze produktów, a nie ich ilości. Używanie składników dobrej jakości pozwoli nam, nawet z ich małej ilości stworzyć danie, którym nasza rodzina i bliscy będą zachwyceni. Taki właśnie jest przepis na miodową pierś kurczaka za szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Do mojego dania z kurczakiem użyłam zaledwie 5 składników oraz kilku przypraw, które zawsze mam w kuchni. Poniższy przepis jest bardzo prosty, kolorowy i smaczny. Przy przygotowywaniu tego dania nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie – potęga tkwi w prostocie. Was także zachęcam do skomponowania własnego dania z 5 składników i zgłoszenia go do wspaniałego konkursu GO SIMPLE Lurpak 🙂 Do wygrania atrakcyjny sprzęt kuchenny.
Sama akcja GO SIMPLE ma na celu zainspirowanie Polaków, że nie liczy się ilość, a jakość składników, co doskonale wpisuje się także w mój styl kuchni. Zachęcam Was do wprowadzenia idei minimalizmu w Waszej kuchni 🙂 No i… nie bójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania!
Zobacz też inne proste przepisy:
Szaszłyki caprese – idealne na grilla
Placuszki z batatów i ziemniaków
Filet rybny pieczony w piekarniku
Przepis na miodową pierś kurczaka ze szpinakiem
Drukuj przepisSkładniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 garście szpinaku
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki miodu
- 100g Lurpak Premium miks lekko solony
- dodatki: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki ostrej papryki
Przepis
Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy z obu stron. Miód mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz ostrą papryką - polewamy składnikami kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawiamy na około 30 minut.
Na patelni rozpuszczamy 50 g miksu LURPAK, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w plasterki - do zrumienienia. Następnie dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy około 3 minut.
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej 50 g miksu LURPAK oraz grillujemy kurczaka około 5 minut na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z wcześniej przygotowanym szpinakiem z pomidorkami.
4 komentarze
Małgosia
10/05/2018 at 09:56Czy można upiec mięso na zwykłej patelni albo w piekarniku? Wygląda super ale niestety nie posiadam patelni grilowej 🙁
Kasia Nowakowska
10/05/2018 at 09:58Można 😉 Jednak preferowałabym piekarnik, aby mięso było soczyste.
Kasia
10/05/2018 at 09:18O matko!
Ale apetyczne zdjęcia!
A tu dopiero pora na śniadanie…
🙂
Kasia Nowakowska
10/05/2018 at 09:41Dziękuję 🙂