Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami

Miodowa pierś kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Jak wiecie, kocham proste, minimalistyczne przepisy, ponieważ uważam, że sam sekret smaku tkwi w odpowiednim doborze produktów, a nie ich ilości. Używanie składników dobrej jakości pozwoli nam, nawet z ich małej ilości stworzyć danie, którym nasza rodzina i bliscy będą zachwyceni. Taki właśnie jest przepis na miodową pierś kurczaka za szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.


Do mojego dania z kurczakiem użyłam zaledwie 5 składników oraz kilku przypraw, które zawsze mam w kuchni. Poniższy przepis jest bardzo prosty, kolorowy i smaczny. Przy przygotowywaniu tego dania nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie – potęga tkwi w prostocie. Was także zachęcam do skomponowania własnego dania z  5 składników i zgłoszenia go do wspaniałego konkursu GO SIMPLE Lurpak 🙂 Do wygrania atrakcyjny sprzęt kuchenny.

Sama akcja GO SIMPLE ma na celu zainspirowanie Polaków, że nie liczy się ilość, a jakość składników, co doskonale wpisuje się także w mój styl kuchni. Zachęcam Was do wprowadzenia idei minimalizmu w Waszej kuchni 🙂 No i… nie bójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania!


Zobacz też inne proste przepisy:

Szaszłyki caprese – idealne na grilla

Placuszki z batatów i ziemniaków

Filet rybny pieczony w piekarniku


Przepis na miodową pierś kurczaka ze szpinakiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 garście szpinaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki miodu
  • 100g Lurpak Premium miks lekko solony
  • dodatki: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki ostrej papryki

Przepis

1

Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy z obu stron. Miód mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz ostrą papryką - polewamy składnikami kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawiamy na około 30 minut.

2

Na patelni rozpuszczamy 50 g miksu LURPAK, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w plasterki - do zrumienienia. Następnie dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy około 3 minut.

3

Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej 50 g miksu LURPAK oraz grillujemy kurczaka około 5 minut na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z wcześniej przygotowanym szpinakiem z pomidorkami.


* przepis powstał we współpracy z marką LURPAK
 

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Małgosia
    10/05/2018 at 09:56

    Czy można upiec mięso na zwykłej patelni albo w piekarniku? Wygląda super ale niestety nie posiadam patelni grilowej 🙁

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/05/2018 at 09:58

      Można 😉 Jednak preferowałabym piekarnik, aby mięso było soczyste.

       
  • Reply
    Kasia
    10/05/2018 at 09:18

    O matko!
    Ale apetyczne zdjęcia!
    A tu dopiero pora na śniadanie…
    🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/05/2018 at 09:41

      Dziękuję 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top