Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami to szybki pomysł na pyszną kolację. Przygotowałam ją zaledwie z kilku składników i skropiłam oliwą z oliwek. Można także polać ją sosem vinegret, sosem mursztardowo-miodowym czy sosem balsamico. Wersja z oliwą jest jednak lżejsza i wymaga od nas mniej pracy. Zrobienie sałatki zajęło mi dosłownie kilka minut. Ser z pleśnią dodany do składników ciekawie podkręcił jej smak. Oczywiście, jeżeli nie lubicie sera pleśniowego, możecie użyć dowolnego rodzaju – jak wiecie moje przepisy nie są szablonowe, uważam, że warto szukać swoich smaków i naprzemiennie używać składników, których połączenie będzie nam smakować najbardziej. Zapraszam także do korzystania z moich innych przepisów na sałatki, mam nadzieję, że znajdziecie coś wyjątkowego dla siebie. Szczególnie zachęcam do zajrzenia do wpisu 10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki. Uważam, że sałatki to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad i kolacje. Chętnie poznam także Wasze ulubione przepisy – podzielcie się nimi w komentarzu. Smacznego!
Pamiętajcie, że warto jeść awokado – jest ono szalenie zdrowe i pyszne 😉 Na blogu znajdziecie również inne przepisy z jego wykorzystaniem.
Zobaczcie też:
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym
Sałatka z awokado i krewetkami
Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym
Przepis na sałatkę z awokado, serem pleśniowym i pomidorkami
Drukuj przepisSkładniki
- kilka liści sałaty rzymskiej
- awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- kawałek sera z niebieską pleśnią
- oliwa z oliwek
- pieprz do smaku
Przepis
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Wkładamy do pojemnika.
Awokado obieramy i kroimy w plastry. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Składniki dodajemy do sałaty.
Dodajemy pomidorki koktajlowe, polewamy oliwą z oliwek i oprószamy pieprzem.
1 komentarz
Zuza
19/09/2017 at 14:54pyszna i zdrowa