Jajka sadzone na boczku są efektownym, a zarazem pysznym śniadaniem. Robi się je także równie szybko, jak i zjada. Do takiego śniadania polecam serdecznie przygotować szybką sałatkę z dostępnych świeżych produktów, które macie w lodówce. Do swojego jajka sadzonego przygotowałam dodatek z rukoli oraz pomidorów – następnie składniki polałam sosem winegret – doskonale komponowało się z jajkiem i boczkiem. Jajka sadzone na boczku zachwycą każdego – gwarantuję 🙂
Nie wiem czy wiecie, ale jestem wielką wielbicielką śniadań z jajem, dlatego poniżej polecam Wam spis przepisów z jajkami, które mam nadzieję, że Was zainteresują 🙂
Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend
Śniadaniowe muffinki jajeczne
Zielona szakszuka
Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą
Omlet ze szpinakiem i boczkiem
Pasta z makreli wędzonej z jajkami
Sałatka z jajek, pora i kukurydzy
Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką
Przepis na jajka sadzone na boczku
Drukuj przepisSkładniki
- 3 plasterki boczku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- dowolne dodatki do śniadania: sałata, pieczywo, itp.
Przepis
Rozgrzewamy suchą patelnie. Kładziemy na nią plasterki, cienko pokrojonego boczku - kiedy mięso zacznie się przyrumieniać i lekko " zwijać", wbijamy na nie dwa jajka.
Całość przykrywamy na kilka minut pokrywką, aby jajka się ścięły. Podajemy posypane solą i pieprzem z ulubionymi dodatkami.
1 komentarz
milka
26/05/2018 at 21:44Proste i zawsze dobre 🙂 Ja do tego jeszcze pomidorka dała albo ogóreczka konserwowanego krakusa. Mniam!