Na szybko/ Śniadania

Jajka sadzone na boczku

Jajka sadzone na boczku są efektownym, a zarazem pysznym śniadaniem. Robi się je także równie szybko, jak i zjada. Do takiego śniadania polecam serdecznie przygotować szybką sałatkę z dostępnych świeżych produktów, które macie w lodówce. Do swojego jajka sadzonego przygotowałam dodatek z rukoli oraz pomidorów – następnie składniki polałam sosem winegret – doskonale komponowało się z jajkiem i boczkiem. Jajka sadzone na boczku zachwycą każdego – gwarantuję 🙂

Nie wiem czy wiecie, ale jestem wielką wielbicielką śniadań z jajem, dlatego poniżej polecam Wam spis przepisów z jajkami, które mam nadzieję, że Was zainteresują 🙂

Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend

Śniadaniowe muffinki jajeczne

Zielona szakszuka

Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą

Omlet ze szpinakiem i boczkiem

Pasta z makreli wędzonej z jajkami

Sałatka z jajek, pora i kukurydzy

Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką

Przepis na jajka sadzone na boczku

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 5 minut

Składniki

  • 3 plasterki boczku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • dowolne dodatki do śniadania: sałata, pieczywo, itp.

Przepis

1

Rozgrzewamy suchą patelnie. Kładziemy na nią plasterki, cienko pokrojonego boczku - kiedy mięso zacznie się przyrumieniać i lekko " zwijać", wbijamy na nie dwa jajka.

2

Całość przykrywamy na kilka minut pokrywką, aby jajka się ścięły. Podajemy posypane solą i pieprzem z ulubionymi dodatkami.

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    milka
    26/05/2018 at 21:44

    Proste i zawsze dobre 🙂 Ja do tego jeszcze pomidorka dała albo ogóreczka konserwowanego krakusa. Mniam!

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top