Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą zagościła w weekend na moim stole. Pokochałam to danie za prostotę wykonania oraz to, że można je dowolnie modyfikować, według upodobań smakowych czy tego co akurat mamy w lodówce 😉
Jednak chyba najbardziej mi smakuje ta z… zobaczcie przepis: Szakszuka z papryką i kiełbasą. A Wy jaką lubcie? Chętnie zainspiruje się Waszymi wersjami szakszuki 🙂
Zobacz też:
Nadziewane bułeczki na ciepło
Chleb w jajku | Smak dzieciństwa
Przepis na szakszukę z boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 3 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- średnia cebula czerwona
- 2 duże pomidory
- szczypta kminu rzymskiego ( w proszku lub roztarty w moździerzu)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła do smażenia
- natka pietruszki/szczypiorek do posypania
Przepis
Czosnek drobno siekamy, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy składniki do zeszklenia.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażanych składników. Doprawiamy kminem rzymskim (możecie też go pominąć, ale właśnie on nadaje charakterystyczny smak potrawie), solą oraz pieprzem. Smażymy około 5-10 minut, aż z pomidorów odparuje woda.
W składnikach na patelni robimy 3 wgłębienia i wbijamy kolejno jajka. Przykrywamy całość pokrywką do momentu, aż jajka się zetną.
Gotową szakszukę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.
0 komentarzy