Śniadania

Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą

Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą zagościła w weekend na moim stole. Pokochałam to danie za prostotę wykonania oraz to, że można je dowolnie modyfikować, według upodobań smakowych czy tego co akurat mamy w lodówce 😉


Jednak chyba najbardziej mi smakuje ta z… zobaczcie przepis: Szakszuka z papryką i kiełbasą. A Wy jaką lubcie? Chętnie zainspiruje się Waszymi wersjami szakszuki 🙂


Zobacz też:

Nadziewane bułeczki na ciepło

Chleb w jajku | Smak dzieciństwa

Przepis na szakszukę z boczkiem

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • średnia cebula czerwona
  • 2 duże pomidory
  • szczypta kminu rzymskiego ( w proszku lub roztarty w moździerzu)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia
  • natka pietruszki/szczypiorek do posypania

Przepis

1

Czosnek drobno siekamy, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy składniki do zeszklenia.

2

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażanych składników. Doprawiamy kminem rzymskim (możecie też go pominąć, ale właśnie on nadaje charakterystyczny smak potrawie), solą oraz pieprzem. Smażymy około 5-10 minut, aż z pomidorów odparuje woda.

3

W składnikach na patelni robimy 3 wgłębienia i wbijamy kolejno jajka. Przykrywamy całość pokrywką do momentu, aż jajka się zetną.

4

Gotową szakszukę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top