Inspiracje/porady/ Lifestyle/ Napoje

10 zalet picia kawy – ciekawostki o kawie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Czy warto pić kawę czy może nie? Czy jest zdrowa czy może szkodzi? Przekonam Was, że „nie taki diabeł straszny”. Od kilku lat nie wyobrażam sobie życia, a właściwie pracy bez kawy i ekspresu do kawy – picie kawy to jeden z moich ulubionych, porannych rytuałów 🙂


Kawa poprawia krążenie – codzienne picie kawy przyczyna się do poprawy krążenia. Naukowcy zmierzyli przepływ krwi u osób, które regularnie spożywają kawę i u osób, które piły tylko kawę bezkofeinową. Okazało się, że u pierwszej grupy zaobserwowano wyraźne zwiększenie krążenia. Dzięki dobremu krążeniu komórki krwi są odpowiednio dotlenione.


Kawa to źródło antyoksydantów – antyoksydanty odpowiadają za usuwanie nadmiaru wolnych rodników, co za tym idzie, spowalniają procesy starzenia się organizmu. Pijąc kawę będziemy młodsi! 🙂


Kawa poprawia nastój – napój ten sprawia, że w naszym organiźmie wzrasta poziom dopaminy i serotoniny, które odpowiedzialne są za dobre samopoczucie! Filiżanka kawy uszczęśliwia, dlatego polecana jest osobom, które zmagają się ze stanami depresyjnymi.


Kawa sprawia, że jesteśmy mądrzejsi – dzięki kawie poprawiamy swój czas reakcji, czujność, koncentrację i logiczne myślenie, dlatego tak bardzo pomaga w pracy 🙂


Kawa jest źródłem substancji odżywczych – kubek kawy dostarcza naszemu organizmowi witamin z gruby B oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas oraz magnez.


Kawa poprawia sprawność seksualną – tak jak pisałam wyżej, kawa wpływa na zwiększenie przepływu krwi w ograniźmie, tym samym badania dowiodły, że mężczyźni spożywający kawę regularnie, nie mają zaburzeń erekcji 😀 Kawa wpływa także pozytywnie na produkcję plemników.


Kawa redukuje stres – zapach kawy sprawia, że każdy poranek jest przyjemniejszy. Dodatkowo, o czym pisałam wyżej, picie kawy stymuluje produkcje hormonów szczęścia!


Kawa zmniejsza ryzyko zachowania na liczne choroby – badania potwierdziły, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, Parkinsona, stwardnienie rozsiane, Alzcheimera czy cukrzycę!


Kawa wspomaga regenerację – substancje zawarte w kawie przyśpieszają odnawianie glikogenu – węglowodanu, który stanowi główne zapasy paliwowe dla mięśni. Ten kto spożywa kawę staje się wytrzymalszy, bo łatwiej odnawia zapasy glikogenu. Kawa pomaga także na zakwasy.


Kawa zabezpiecza skórę przed słońcem – polifenole zawarte w kawie chronią komórki skóry i przyśpieszają ich regeneracje. Filiżanka małej czarnej nie zastąpi filtrów przeciwsłonecznych, ale sprawi, że będziemy bardziej odporni na promienie słoneczne.



Według mnie, najsmaczniejszą kawą jest ta przygotowywana w ekspresie kolbowym. Właśnie w takich urządzeniach kawa jest przyrządzana praktycznie we wszystkich kawiarniach. Od kilku dni mogę samodzielnie zrobić w taki sposób kawę w domu, dzięki marce Breville Polska, która sprawiła mi niespodziankę w postaci ekspresu Prima Latte i zmotywowała do napisania tego wpisu 🙂


Nie spodziewałam się, że jego obsługa jest tak łatwa i intuicyjna. Za pomocą jednego przycisku jestem w stanie przygotować taką kawę jak w kawiarni. Już teraz wiem od czego będę zaczynać poranki 🙂 Do tej pory korzystałam z ekspresu przelewowego, jednak przyznam, że niezbyt często, ponieważ nie opłacało mi się uruchamiać całego procesu (który trwał minimum 10 minut) parzenia na jedną filiżankę. Tutaj, w ekspresie Prima Latte, przygotowanie jednej kawy zajmuje mi około minuty. Ekspres ma możliwość przygotowania 3 rodzajów kawy w dwóch wielkościach – małe i duże espresso, małe i duże cappuccino oraz małe i duże latte. Dodatkowo, nie muszę specjalnie spieniać mleka (jak w przypadku innych ekspresów), bo ekspres robi to za mnie – mogę wybrać też moc spienienia. Mleko do przygotowania kawy wlewam do specjalnego pojemniczka, który dodatkowo mogę w każdej chwili wyjąć i schować do lodówki – wiem, że mleko będzie zawsze świeże. Dzięki tym możliwościom, ekspres trafił na listę moich ulubionych urządzeń do kuchni 😉



Zobacz też:

Czy można pić wodę z kranu?

Idealna herbata – jak zaparzyć?

Przechowywanie żywności – produkty suche


* wpis powstał we współpracy z marką Breville Polska
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Kakasso
    16/11/2017 at 19:49

    Hej 🙂 Domyślam się, że ciekawostki dotyczą stricte czarnej kawy (bez dodatku mleka czy cukru)? I pewnie niekoniecznie rozpuszczalna?
    Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/11/2017 at 22:13

      Tak, czarnej kawy, właśnie taką piję na co dzień, ale w weekend robię sobie czas na cappucino czy latte 😉 Pozdrawiam!

  • Reply
    Paulina Garnicka
    27/10/2017 at 14:09

    Szczerze mówiąc uwielbiam kawę i pijam po kilka dziennie. Wtedy to już nie takie zdrowe 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/10/2017 at 14:29

      Mam podobnie 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top