Inspiracje/porady

Przechowywanie żywności – produkty suche

Jak przechowywać mąkę, makaron i pozostałą suchą żywność? Takie pytanie zadajemy sobie szczególnie wtedy, kiedy już “jest po fakcie”, a w szafkach zalęgły się insekty…

Żywność, taka jak mąka, bułka tarta, makarony, przyprawy czy wreszcie sól, mają tendencje do pochłaniania wilgoci oraz zapachów, przez co tracą swoją świeżość oraz jakość. Przechowywanie suchych produktów w miejscach wilgotnych i zbyt ciepłych oraz nieszczelnych opakowaniach wpływa na pogorszenie smaku produktów i utratę wartości odżywczych. Optymalne miejsce do przechowywania produktów sypkich to miejsce suche, ciemne i chłodne, o temperaturze nie wyższej niż maksymalnie 20 stopni.


Przechowywanie w szczelnie zamkniętych pojemnikach

Do przechowywania suchych produktów najlepiej wybrać szczelnie zamknięte pojemniki, które zapobiegną dostawaniu się wilgoci do środka, a także zachowają ich świeżość. Najlepsze są pojemniki szklane, które nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi. Jak widzicie na zdjęciach, wszystkie moje zapasy trzymam zamknięte w szklanych pojemnikach (jeżeli podobają Wam się moje, zapraszam na stronę marki Tescoma Polska) czy słoiczkach, w których dodatkowo widać ilość danego produktu, co ułatwia mi planowanie zakupów oraz posiłków. Oczywiście możecie przechowywać żywność także w pojemnikach plastikowych, jednak należy zwracać uwagę na ich oznaczenia, bowiem tworzywo sztuczne powinno być przystosowane do kontaktu z żywnością (o tym będę pisać niebawem).  Jeżeli jednak nie macie miejsca na kolekcję słoiczków lub pojemników, wszystkie otwarte opakowania zapinajcie klipsami/klamrami, które szczelnie zamkną paczkę.


Zwracanie uwagi na datę przydatności do spożycia

Wszystkie produkty, które przesypujemy do pojemników mają datę przydatności do spożycia. Aby zapamiętać terminy, zachęcam do przyklejenia na pojemniczki, bądź pod ich spód małych karteczek z taką informacją. Unikniemy wtedy spożywania przeterminowanego produktu. Większość suchej żywości po zakończeniu terminu przydatności nie zmieni się z wyglądu, jednak może stracić wartości odżywcze. Ważne jest także, aby nie dosypywać nowych produktów do resztek, które pozostaną w pojemniku. Podczas stałego dosypywania partia produktu na spodzie pojemnika będzie się starzeć i nie będziemy mieć świadomości, kiedy minęła data jej przydatności.


Rozsądne kupowanie

Przyznam się, że z tym punktem jest u mnie najtrudniej. Otrzymując sporo paczek od producentów, a także łasząc się na wszechobecne nowości i promocje, zapasów mam zawsze mnóstwo. Zachęcam jednak do rozsądnego kupowania i odejścia od “zbieractwa”, bowiem wszystkie suche produkty znajdziemy w każdym sklepie – jak wiecie, nawet w osiedlowych sklepach jest bardzo duży wybór. Żywność rozsądnie kupowana pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze, w przeciwieństwie do tego, jeżeli mielibyśmy wyrzucać przeterminowane, nieużyte produkty. W produktach przechowywanych dość długo w papierowych opakowaniach, mogą pojawić się wołki zbożowe czy mole mączne, mimo tego, że data przydatności jest jeszcze dobra. Kiedy zauważycie w produktach jakiekolwiek oznaki zepsucia, wyrzućcie całe opakowanie.



Zobaczcie też:

25 praktycznych prezentów do kuchni

Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce?

Przepisy kulinarne – gdzie szukać inspiracji?


*wpis powstał we współpracy z marką Tescoma Polska

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    stylowoizdrowo
    10/10/2017 at 19:36

    Ja mam wszystko posegregowane w słoiczkach i pojemnikach szklanych szczelnie zamkniętych. Tak jak piszesz, szkło w przeciwieństwie do opakowań plastikowych jest zdrowe, bo jest obojętne dla żywności, a plastik może być zanieczyszczony i wydzielać szkodliwe substancje np. BPA, o tym wiele osób nie wie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/10/2017 at 10:56

      Dokładnie, wiele osób nie wie, dlatego w kolejnym artykule poradnikowym będe chciala przybliżyć kwestię “bezpiecznego plastiku”.

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top